Verden
Bildet er av kullkraftverket Turow i Polen. Det er få skyer på himmelen, mens det kommer tykk, mørk røyk opp fra pipene på kraftverket. Foto: Petr David Josek / AP / NTB

Over 300.000 personer dør som følge av uren luft i Europa

De siste årene er det færre som har dødd av uren luft i Europa. Men det er fortsatt over 300.000 personer i året, ifølge Det europeiske miljøbyrået (EEA).

EEA er miljøbyrået i Den europeiske union (EU). De mener uren luft dreper 307.000 personer i Europa hvert år. Det er folk som kunne levd lenger om det var mindre forurensing i lufta.

De nyeste tallene til EEA er fra 2019. De er 10 prosent lavere enn før. Men langt flere av de døde kunne vært reddet, ifølge EEA. De sier at om alle land i EU hadde fulgt reglene fra Verdens helse-organisasjon (WHO), så hadde bare halvparten så mange dødd av uren luft i 2019.

EEA mener forurenset luft er den største miljøtrusselen for mennesker i Europa. Uren luft kan føre til kreft, hjertesykdom og hjerneslag. Ifølge EEA er det de tre vanligste dødsårsakene blant dem som dør av uren luft.

I 2018 mente EEA at rundt 346.000 døde som følge av forurenset luft. De tror bedre vær og mindre forurensing er årsaken til at færre døde av det i 2019. På starten av 1990-tallet døde over én million av uren luft.

EEA mener 39.300 av de som døde i Polen i 2019, døde som følge av luftforurensing. Dermed er det landet med flest slike dødsfall, målt opp mot hvor mange som bor i landet.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå