Verden
Cubanere demonstrerer mot regjeringen på Cuba i hovedstaden Havanna 11. juli. Foto: Eliana Aponte / AP / NTB

Planlegger forbudte protester

Cubanere fortsetter å protestere mot regimet i Cuba. Myndighetene kaller demonstrasjonene for ulovlige.

Det har vært flere protester i Cuba den siste tiden. Mandag vil det bli flere. Det sier opposisjonen, selv om myndighetene forbyr det.

Cubanske demonstranter krever løslatelse av politiske fanger. De har sittet fengslet siden protestene i juli. Organisasjonen Cubalex jobber for menneske-rettigheter i Cuba. De mener at 650 aktivister fortsatt er fengslet.

Cubas regjering avviser at det finnes politiske fanger i landet.

I 1959 fikk Fidel Castro makten i landet. Siden har regimet hatt streng kontroll på cubanske borgere. I dag er det broren, Raúl Castro som styrer.

Mange cubanere lever i fattigdom. Mange mangler tilgang på internett, og har ikke mulighet til å forlate landet. Etter koronakrisen har situasjonen blitt verre. Nå begynner flere cubanere å bli lei.

I sommer ble 1.270 personer pågrepet under protester. Cuba mener demonstrasjonene er ulovlige. De sier de er finansiert av USA.

Søndag kommenterte Antony Blinken situasjonen. Han er USAs utenriksminister. Han ba Cuba om å fjerne forbudet mot protestmarsjen.

Det nekter myndighetene å gjøre. De kaller protestene for en «imperialistisk strategi». De hevder at USA prøver ødelegge revolusjonen i landet.

Yunior Garcia Aguilera var med på å arrangere demonstrasjoner. Søndag ble hjemmet hans omringet av sikkerhetsstyrker.

Han hadde planlagt å kle seg i hvitt og spasere gjennom byen. Han skulle gå med en hvit rose. Den skulle vise at demonstrasjonene er fredfulle.

Aguilera holdt også en hvit rose ut av leiligheten sin. Da ble det heist et flagg over vinduet hans slik at det ikke var mulig å se det.

Cubanske flagg henger flagg foran vinduene der aktivisme Yunior Garcia Aguilera bor i et forsøk på å hindre ham fra å kommunisere med omverdenen. Foto: Ramon Epinosa / AP / NTB

Sosiale medier er fulle av meldinger om de planlagte protestene. Samtidig prøver cubanske myndigheter å minske omtalen i vanlige medier.

Lørdag mistet seks spanske journalister offisiell godkjenning som journalister i Cuba. Myndighetene har ikke forklart hvorfor. Mange tror det er på grunn av et intervju de gjorde med Yunior Garcia Aguileraarcia.

Spanias utenriksminister heter José Manuel Albares. Han sier behandlingen av journalistene er «uakseptabel».

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå