Verden

Opplever flere militærkupp

Afrika har opplevd at militæret tar makten fire ganger det siste året. Eksperter er bekymret for utviklingen.

Det siste året har Afrika opplevd fire kupp. Det betyr at militære styrker eller politiske grupper har tatt makten ved å bruke vold.

Sudan

For to måneder siden var det et kupp i Sudan. General Abdel Fattah al-Burhan tok makten. For Sudan er det ikke første gang dette skjer. Siden landet ble uavhengig fra Storbritannia og Egypt har de hatt 18 forsøk på kupp. De ble uavhengige i 1956. Seks av kuppene har ført til at noen andre har fått makten.

Sudan er dermed øverst på lista av kupp i Afrika. Et kontinent som har hatt flere kupp enn noen annen del av verden.

Guinea

Oberst Mamady Doumbouya tok over makten i Guinea for tre måneder siden. Han er nå president. Årsaken til kuppet var endringer i grunnloven.

Tidligere president Alpha Condé var vinner etter landets første demokratiske valg. Det skjedde i 2010. Han ble også gjenvalgt i 2015. Etter siste periode endret han loven. Han ville åpne for at han kunne få sitte en tredje periode som president.

Det var det ikke alle som likte. I 2020 ble han gjenvalgt, men motstanderne sa at det ikke var rettferdig. Mange demonstrerte mot Condé.

Tsjad

Militære styrker tok makten etter at landets president Idriss Déby ble drept. Akkurat hvordan dette skjedde, vet ingen.

– Han har pustet for siste gang etter å ha forsvart nasjonen. Det sa Azem Bermandoa Agouna.

Débys sønn er en del av den militære gruppen. Han styrer nå landet.

Mali

Landet har hatt to militærkupp på litt over ett år. Først tok den 38 år gamle obersten Assimi Goïta makten. Han tok den fra Boubacar Keita.

Etter mye kjeft flere land ble det laget en overgangsregjering. Det er en regjering som har ansvaret fram til en ny regjering blir valgt. Bah N’Daw ble president, mens Moctar Ouane ble statsminister.

Planen var at denne regjeringen skulle ha ansvaret i 18 måneder. Det skjedde ikke. Goïta var ikke fornøyd med hvordan de styrte landet. Han tok makten på nytt. N’Daw og Ouane ble fengslet, og deretter ble obersten president.

Dette er kun de kuppene som var vellykket. Det har også vært flere forsøk. Niger, Madagaskar og Den sentralafrikanske republikk har alle vært utsatt for forsøk på kupp.

Konflikten i Etiopia fortsetter også. Der frykter folk at militære styrker skal ta makten i landet.

Siden 1955 har Afrika hatt over 200 kupp og forsøk på kupp. Dette er over dobbelt så mange som i Latin-Amerika. Der er det i samme periode litt under 100 forsøk på kupp.

Det første kuppet som var vellykket skjedde i Sudan i 1958. På 1960-tallet var det 26 kupp som var vellykket. på 1970-tallet var det 18, på 1980-tallet 22 og på 1990-tallet var det 16 vellykkede kupp.

Årsaken til kuppene er ofte koblet opp mot korrupsjon og fattigdom.

– Når folk blir holdt nede av ledere, er det opp til de militære å gi dem friheten. Det sa Jerry Rawlins. Han har selv leder to kupp i Ghana og innførte demokrati til slutt.

Seks av ti afrikanere mener at korrupsjonen blir verre. To av tre mener at myndighetene ikke gjør nok.

---

Kort om saken

  • Antall militærkupp har gått nedover i Afrika de siste ti årene.
  • Nå har dette snudd. Afrika har hatt fire kupp bare det siste året.
  • Tidligere var det et gjennomsnitt på to kupp per år.

---



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå