Verden

Frivillige kjemper mot løgnere og nazister

Leter du etter informasjon er det en stor sjanse for at du ender opp på Wikipedia. Nettstedet har blitt verdens største leksikon de siste 20 årene.

Leter du etter informasjon? Søker du etter begreper? Da er det en stor sjanse for at Wikipedia dukker opp først i søket ditt. Det har blitt verdens største leksikon de siste 20 årene.

Du kan finne informasjon om alt du ønsker på nettsiden. Artiklene kan endres av alle med internett. Derfor er det også viktig å være kritisk til informasjonen vi finner.

Det meste av informasjon blir redigert og lagt til av anonyme frivillige.

– Jeg har alltid med meg datamaskinen min. Uansett hvor jeg går, slik at jeg kan redigere på Wikipedia. Det sier Alaa Najjar til nyhetsbyrået AFP.

– Det er en avhengighet, som vennene mine sier. Jeg liker å si at det er lidenskapen min, sier han.

Najjar sier han gjør 500 endringer i uka. Han jobber selv som lege. Derfor har han vært opptatt av å endre feilinformasjon om pandemien og korona-viruset.

Tekster om kjente personer som har dødd, som følge av korona, skjer ofte. Antall smittede og døde av korona er også ofte feil ifølge Najjar.

– Jeg har gått gjennom flere hundre artikler under pandemien. Jeg har også fjernet mange feil, sier Najjar.

Najjar ble kåret til «Wikimedian of The Year» for noen måneder siden. Prisen går til en person som har hjulpet Wikipedia mye det siste året.

Selv om Wikipedia vokser mye, ønsker de ikke å tjene penger. Istedenfor har de frivillige som hjelper dem.

Ksenia Coffman er en av de frivillige. Hun har endret mye på artikler som handler om andre verdenskrig. Ofte finner hun tekster hvor nazister og tyske generaler blir romantisert.

Mange av tekstene unngår å skrive om den negative siden av krigen. Når Coffman skal endre på disse møter hun mye motstand.

– Hvorfor møter jeg motstand når jeg prøver å rette på artikler uten kilder? Tekstene ser opp til disse antatte nazistiske krigsheltene, sier Coffman.

Hun blir motivert at motstanden fra disse gruppene.

---

Kort om saken

  • Faktaboks er skilt ut med tre streker over og under
  • alt som er mellom strekene blir faktaboks.
  • Dette er bare punkt tre

---



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå