Kultur
Serieskaper Alexander Eik og skuespiller Sofia Helin med Emmy-prisen. Foto: Evan Agostini / Invision / AP / NTB

Norsk serie vant Emmy-pris

«Atlantic Crossing» vant Emmy-pris som beste TV-serie. Regissør Alexander Eik jubler av glede.

Norge — Dramaserien «Atlantic Crossing» er laget av Cinenord for kanalen NRK. De vant i kategorien beste TV-film eller miniserie i filmprisen Emmy.

Sofia Helin og Tobias Santelmann spiller hovedrollene. Hun er kronprinsesse Märtha og han er kronprins Olav i serien. Serien handler om kronprinsfamiliens siste dager i Norge og hva de gjør under 2. verdenskrig.

Det var hard konkurranse om prisen. Den britiske serien «Des», den sørkoreanske «It’s Okay to Not Be Okay» og den brasilianske «Todas As Mulheres do Mundo (All The Women in The World)» var også nominert.

Emmy-prisene blir delt ut i New York i USA.

– Dette er jo julaften, bursdag og å vinne i OL på en og samme gang, sier regissør Alexander Eik til nyhetsbyrået NTB.

Han sier at det føles nesten litt uvirkelig å vinne. Han har jobbet med serien i ni år. Det har vært krevende.

– Dette er det største man kan oppnå innen TV-drama. At noe sånt kunne skje, er noe vi knapt har trodd å håpe på, sier Eik.

Rundt 20 personer som har jobbet med serien, var med til New York.

– Det føles ekstra godt å ha gjengen rundt seg, sier Eik.

Etter utdelingen ventet en stor etterfest i regi av arrangørene av utdelingen. Eik sier at prisen gjør at flere ser hva de får til i den norske dramabransjen

– Og jeg håper at denne prisen vil inspirere kolleger og unge filmskapere til å våge å drømme stort. For dette viser at alt mulig fra lille Norge, sier regissøren.

Svært mange har sett «Atlantic Crossing» på TV eller via strømmetjenester. Den har også blitt vist i i USA, i regi av PBS og Amazon Prime.

Men serien har fått kritikk i Norge. Bakgrunnen er at serien blander både fantasi og historiske fakta om virkelige personer.

Nylig vant serien juryens spesialpris under Golden Bird Prize-utdelingen. Utdelingen var i Seoul i Sør-Korea.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå