Verden

Dårlig kosthold kan ødelegge jorda

Nesten halvparten av alle folk i verden spiser enten for lite eller for mye mat. Det kan ødelegge både helsa og jorda vår.

Verdens helseorganisasjon jobber med ernæringmål for hele verden. Målene skal forsøke å hjelpe folk med å spise riktig. Det finnes ni ulike råd og regler for hvordan vi skal spise.

En ny rapport viser at 48 prosent av folk på jorda enten får i seg for lite eller for mye mat. Det fører til at folk både blir for tjukke og for tynne. Begge deler kan skape helseproblemer og død.

Hvis det fortsetter slik vil vi ikke klare å nå åtte av de ni reglene som er bestemt. Verdens helseorganisasjon vil nå disse innen de neste fire årene.

Flere barn er for tynne i forhold til høyden sin. Dette er et av målene de jobber med å klare. Det gjelder også barn som er for lave i forhold til sin alder, som følge av feil mat.

Heller ikke målet om å redusere overvekt blant voksne klarer vi å nå.

– Dårlig kosthold er nå ansvarlig for nesten en av fire dødsfall blant voksne. Det sier Renata Micha. Hun har vært med å laget rapporten om ernæring.

Rapporten viser at 150 millioner barn har feil høyde som følge av dårlig mat. 45 millioner er for tynne og nesten 40 millioner er overvektige.

Krig og konflikt kan være mye av årsaken til at folk får feil mat, eller ikke nok mat.

– Det vi har funnet viser at kostholdet ikke har blitt bedre de siste ti årene. Nå er det bitt en alvorlig trussel mot helsa og jorda vår, sier Micha.

Det er særlig i land med lav inntekt folk ikke klarer å spise nok grønnsaker og frukt. Mens land med høy inntekt spiser folk mat som er skadelig i større doser.

Dette er første gang eksperter ser på hvordan maten vi spiser påvirker jorda vår. Over hele verden bidro etterspørselen etter mat til 35 prosent av klimautslipp for tre år siden.

Det er særlig produksjon av storfe, lam og melkeprodukter som slipper ut klimagasser.

---

Kort om saken

  • Folk spiser ikke den maten de trenger.
  • Land med lav inntekt spiser for lite og ikke nok. Mens land med høy inntekt spiser for mye og feil mat.
  • Produksjon av storfe, lam og melkeprodukter slipper ut klimagasser.

---



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå