Verden
Bildet viser kirurgiske instrumenter

Forbyr reklame for kosmetisk kirurgi mot barn

Reklamer for kosmetisk kirurgi laget for personer under 18 år blir forbudt i Storbritannia.

Fra neste år er det ulovlig å reklamere for kosmetisk kirurgi for barn i Storbritannia. Kosmetisk kirurgi er operasjoner som gjøres kun for å bli penere.

De nye reglene betyr at selskaper ikke lenger får reklamere for operasjoner for å gjøre brystene større eller mindre. Operere øyelokkene, nesa, gjøre ansiktet strammere eller flytte håret på kroppen til hodet blir også ulovlig å reklamere for. Dette gjelder for TV-programmer som det er sannsynlig at personer under 18 år ser på.

Det gjelder også andre medier som barn bruker.

Barn og unge kan ofte føle på kroppspress. Det blir stadig tydeligere, ifølge det britiske reklametilsynet CAP.

Mange barn og unge har et negativt kroppsbilde. Dette kan påvirke selvbildet, livskvaliteten og den psykiske helsen deres.

Her i Norge må slik reklame merkes. Det ble bestemt tidligere i år. Loven gjelder fra juli neste år.

I 2020 fikk omtrent halvparten av de mellom 13 og 18 år reklame for slankeprodukter. Fire av ti fikk reklame for produkter som skal gi større muskler. Det viser en undersøkelse gjort av Medietilsynet.

Loven innebærer at redigert reklame må merkes. Merkingen gjelder for reklamer der kroppens fasong, størrelse eller hud er endret ved retusjering eller manipulering.

Medietilsynet oppfordrer til å melde fra om ulovlig eller feilmerket reklame.

Gjennom pandemien har klinikker som tilbyr slik kirurgi merket at flere vil opereres.

Kanalen TV 2 har snakket med flere klinikker. Alle klinikkene sa at de hadde mellom 20 og 40 prosent økning i kosmetisk kirurgi.

Hjemmekontor og videomøter kan være en av årsakene, tror Tine C. Sælensminde Wingsternes. Hun er spesialist i plastikkirurgi ved Aleris i Bergen.

– Enkelte nevner at de blir mer oppmerksom på eget utseende under Teams- og Zoom-møter, og derfor legger merke til ting de ikke har sett tidligere, sier hun.

En annen årsak kan være at folk har byttet ut reising med kirurgi. Dermed opererer flere seg i Norge, i stedet for i utlandet.Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå