Verden
WHO frykter at vaksinemangel kan føre til at deler av Afrika blir yngleplasser for vaksineresistente virusvarianter. Her settes en vaksinedose i Soweto i Sør-Afrika. Foto: Denis Farrell / AP / NTB

Hele verden frykter ny variant av korona-viruset

Sør-Afrika hadde lav smitte for noen uker siden. Det var før en ny variant av korona-viruset begynte å spre seg. Nå har smitten tidoblet seg.

For bare noen uker siden var det rundt 100 personer som hadde korona-viruset i Sør-Afrika. I dag er det over 1.000. Årsaken til det er en ny variant av korona-viruset.

Den nye varianten skaper frykt hos alle.

– Vi har uheldigvis oppdaget en ny variant som gjør oss bekymret. Det sa Tulio de Oliveira på en pressekonferanse torsdag. Han er fra Sør-Afrika og jobber med å studere virus.

Joe Phaahla sier at vi bør være veldig bekymret, fordi den er årsaken til at så mange er blitt smitte den siste tiden. Phaahla er helseminister i landet.

Varianten er også oppdaget i Botswana og Hongkong blant personer som har vært i Sør-Afrika. For bare én time siden ble det også oppdaget et tilfelle i Israel.

Verdens helseorganisasjon (WHO) skal vurdere hvor farlig den nye varianten er. Før de har rukket dette, har flere land allerede laget restriksjoner på reise fra sørlige Afrika.

Tyskland og Italia er to av landene som har gjort dette. Det er ventet at flere vil gjøre det samme.

Storbritannia og Israel har også stengt grensa. De vil nekte innreise for alle som kommer fra seks land i det sørlige Afrika.

Fly fra Sør-Afrika, Namibia, Lesotho, Eswatini, Zimbabwe og Botswana vil ikke få lande i Storbritannia. Det var helseminister Sajid Javid som sa dette. De samme landene gjelder for Israel, i tillegg til Mosambik.

– Bekymringen er at når du har så mange mutasjoner, så kan det virke inn på hvordan viruset oppfører seg. Det sa Maria Van Kerkhove. Hun er leder for WHOs forskning på korona.

– Denne varianten har mange mutasjoner som vi ikke er kjent med, sa hun.

Den nye varianten har 32 mutasjoner. Til sammenligning har delta-varianten to og beta-varianten tre.

Men den har også spredd seg i et land hvor svært få har fått vaksine. Så hvordan den påvirkes av vaksinen er fortsatt usikkert.

– Vi ser at den har overtatt all smitte over to uker. Det tyder på at den er mer smittsom enn de andre variantene. Det sier Espen Nakstad til kanalen NRK.

– Det betyr ikke nødvendigvis at du blir mer syk eller at vaksinen ikke virker, sier han.

Nyheten om den nye varianten påvirket mye. Børsene falt. Flere land vurderer nå reiserestriksjoner mot sørlige Afrika. WHO jobber med å finne ut hvor farlig varianten er.

Alt dette skjer på samme tidspunkt som flere land allerede sliter med mye smitte.

---

Kort om saken

  • En ny variant av korona-viruset er funnet i Sør-Afrika.
  • Den skaper frykt blant verdens land. Det er fortsatt usikkert hvor farlig den er.
  • Likevel har flere land innført restriksjoner på reise fra sørlige Afrika.

---Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå