Verden

Hvilke regler for reise gjelder nå?

Hvis du skal ut å reise i julen bør du lese hvilke regler som gjelder for landet du skal til. Her kan du se en oversikt over de ulike reglene.

Korona-viruset smitter flere enn tidligere. Flere land har strenge tiltak, både på innreise og på levemåte. Skal du ut å reise bør du lese deg opp på reglene før du drar.

Hele Norge blir sett på som et risikoområdet som følge av korona-smitte. Det gjør at reisende fra Norge kanskje får strengere regler for innreise. Det er vårt ansvar å holde oss oppdatert på regler som gjelder i landet vi skal til.

Du kan reise til Spania.

Men du må fylle ut et elektronisk helseskjema, tidligst 48 timer før avreise. Når du lander på flyplassen blir det målt kroppstemperatur og en sjekk av symptomer. De sjekker også helseskjema.

Alle over tolv år må vise at de er fullvaksinert, eller har en negativ test på korona. Korona-pass kan brukes for å dokumentere dette. Alle over seks år må bruke munnbind innendørs og på offentlig transport, som buss og tog.

Munnbind må også brukes utendørs hvis du ikke klarer å holde minst 1,5 meter avstand til andre. Men som med alle land anbefales det å følge lokale myndigheters råd.

Du kan reise til Thailand.

For én måned siden fjernet Thailand en del av sine regler og tiltak. Det gjorde at fullvaksinerte som kommer fra Norge nå kan reise dit. De slipper lang karantene. Har du ikke tatt vaksine, må du i karantene. Dette må du også betale for selv.

Det er fortsatt strenge kriterier som må oppfylles før du reiser til landet. Sjekk informasjon om disse hos den thailandske ambassaden i Oslo før du reiser. Nye restriksjoner kan komme på meget kort varsel.

Du må ha på munnbind både inne og ute enkelte steder. Noen steder er det også forbudt å være ute om natten, men mange populære plasser har nå fjernet dette tiltaket. Du må ofte registrere deg hvis du skal på kjøpesenter eller andre steder hvor det samles mange folk.

Du kan ikke reise til Østerrike.

Landet har stengt ned alt sammen. Nå er det portforbud døgnet rundt. Det er ikke mulig å reise til Østerrike før etter 13. desember. Myndighetene oppdaterer med informasjon om korona-situasjonen, og informasjon om reise. Mer informasjon kan du lese om på turistinformasjon.

Også her krever de at du har korona-pass. Bevis for å nylig hatt viruset eller en negativ test. Det er viktig å legge merke til at etter 6. desember er korona-pass kun gyldig 270 dager etter at du har tatt vaksinen.

Hvis du ikke kan dokumentere en negativ test, må du ta en test i løpet av første dagen. Avhengig av hvor du reiser fra, kan du ende opp med å være i karantene på hotell i ti dager. Østerrike kan også nekte deg adgang om du ikke kan vise gyldig korona-pass.

Du kan reise til England.

Selv om du er fullvaksinert må du teste deg i løpet av de to første dagene du er der. Testen skal være bestilt og betalt før du reiser fra Norge. Alle må fylle ut et eget skjema med adresse for hvor du skal sove. Du kan lese mer om hvilke regler som gjelder her.

Det er egne regler for Skottland, Nord-Irland og Wales.

Du kan reise til USA.

Reglene varierer for hvilken delstat du reiser til. Du må være vaksinert og kunne vise en negativ koronatest. Det skal skje i løpet av de tre siste dagene før avreise.

Du må også fylle ut et skjema for innreise. Har du ikke tatt vaksinen får du ikke komme inn.

Du kan reise til Sveits.

Her har de litt andre regler enn andre land i Europa. Her trenger du ikke å teste deg hvis du er fullvaksinert. Du trenger kun å vise en negativ koronatest når du kommer til landet. Etter fire til sju dager må du ta en ny test. Det er ikke noe påbud om karantene. Men du må fylle ut et skjema før du kan reise inn til landet.

Smitten har blitt verre, så du må følge med om det komme nye regler rundt innreise og testing. Myndighetene informerer fortløpende på helsemyndighetenes egen nettside.

Det kan være lokale regler og påbud med munnbind og koronapass på steder som restauranter, kino og treningssenter.

Mange av disse reglene går igjen hos en rekke land. Vi anbefaler at du leser deg opp før du reiser.

---

Kort om saken

  • Mange bruker julen på å reise.
  • Det er ulike regler og tiltak for land.
  • Du kan reise flere steder, men du bør se hvilke regler som gjelder for landet du skal reise til.

---



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå