Verden

Krisen vi har glemt

De siste ukene har vi lest mange artikler om krisen ved grensa til Polen. Likevel er ikke dette den eneste strømmen med flyktninger som skaper problemer.

Flyktninger som forlater landet sitt som følge av krig og konflikt har vært mye på nyhetene de siste ukene. En strøm med flyktninger har lenge sittet fast på den polske grensa.

Samtidig er det flere som forsøker å komme seg over Middelhavet mot Sør-Europa.

Likevel er det ikke disse to krisene vi skal skrive om. Det er nemlig også andre strømmer med flyktninger i verden.

En av verdens største strømmer med flyktninger og migranter går mellom Afrika og Saudi-Arabia.

Fentahun er blant en av dem som prøver å forlate Afrika. Han er 19 år gammel. Målet hans er altså ikke Europa, men den arabiske halvøy.

– Jeg ble fortalt at jeg kunne få en god jobb og mulighet til å forandre livet mitt. Folk sa det ville være lett. Men det ble det ikke. Det sier Fentahun til nyhetsbyrået AFP.

For tiden er han i Hargeisa. Det er hovedstaden i Somaliland i Somalia. Mange flyktninger og migranter er sammen med Fentahun.

De er nødt til å krysse varm ørken, vanskelige havområdet og områder hvor det er krig. Alt dette for å prøve å få et bedre liv.

Mange av dem når aldri fram til målet. Flere tusen sitter fast i Jemen. De klarer ikke å betale for hjelp til å reise videre. De holdes som gisler av folk som smugler mennesker. Mange blir enten arrestert eller dør på veien. Noen blir også svindlet for penger før de i det hele tatt har fått reise.

Fentahun sier at han har vandret mellom Bosaso i Nord-Somalia og Hargeisa. På reisen møtte han mange som hadde det vanskelig. Noen var blitt ranet eller fysisk mishandlet, og alle manglet mat og vann.

– Jeg var svært redd. Det var en farlig reise, sier han.

Farhar Omer jobber for den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Han forteller at mange av dem som reiser, er enslige tenåringer.

– Noen av dem hadde ikke sko engang da vi fant dem, sier han.

Hundrevis at migranter lever i en usikkerhet i Hargeisa. De har ikke penger til å reise tilbake til Etiopia, men kan heller ikke fortsette reisen.

– Jeg reiste for å skape et bedre liv for barna mine. Det sier Woynshat Esheto. Hun er 35 år gammel og har fire barn.

– Jeg klarte ikke å gi dem nok mat eller å sende dem på skole. Jeg så ingen andre muligheter enn å forsøke å reise for å få jobb i Saudi-Arabia, sier hun.

Dessverre gikk Esheto tom for penger i Hargeisa.

Strømmen med migranter og flyktninger har blitt verre som følge av korona-pandemien.

I 2018 og 2019 var den verdens travleste rute for flyktninger. Over 138.000 gikk ruta. Mens 110.000 krysset Middelhavet på samme tid.

Til tross for at mange tar denne ruta, får kristen lite oppmerksomhet.

– Krisene som påvirker Europa og Nord-Amerika, kommer ofte høyere opp på nyhetene. Det sier Richard Danziger. Han er jobber for IOM.

– Det er frustrerende at denne krisen får så lite oppmerksomhet. Ingen ser ut til å være særlig interessert i problemene til menneskene i Afrika, sier han.

Mange av de som flykter må gjøre det som følge av økonomiske problemer. Samtidig drømmer de om et bedre liv.

– Jeg vet at jeg må over havet for å nå Saudi-Arabia. Jeg har aldri satt min fot i en båt, og jeg kan heller ikke svømme. Det sier Mengitsu Amara. Han er 21 år gammel.

– Men jeg reiser hvor som helst for å få en jobb, sier han.

---

Kort om saken

  • Flyktninger og migranter flykter fra Afrika for å nå Saudi-Arabia.
  • Ruta mellom Afrika og Saudi-Arabia er verdens største rute med flyktninger og migranter.
  • Mange av de som flykter er tenåringer som vil skaffe seg jobb.

---



Siste utgave

På forsiden nå