Verden

Gode nyheter for kaffenytere

Nordmenn er blant de som drikker mest kaffe i verden. Forskning viser at kaffe kan være sunt for hjernen.

Kaffedrikking kan hjelpe mot demens, og få hjernen til å fungere bedre. Det viser ny forskning fra Edith Cowan University (ECU).

Den undersøker sammenhengen mellom kaffedrikking og risiko for å utvikle Alzeimers sykdom. Doktor Samantha Gardener, har gode nyheter for de som nyter kaffe.

Hun sier at deltakere som drakk mer kaffe, hadde mindre sannsynlighet for å utvikle « mild kognitiv svikt». Mild kognitiv svikt betyr at hjernen oppfatter ting tregere eller dårligere enn tidligere.

Stort inntak av kaffe hadde sammenheng med flere positive ting. Det var blant annet planlegging, selvkontroll og konsentrasjon.

Forskningen viste blant annet at kaffe hindrer betaamyloid i å samles i hjernen. Betaamyloid er et protein, og trolig en av hovedårsakene til at folk utvikler Alzeimers sykdom. Forskerne er fortsatt usikker på hvorfor kaffen har denne effekten.

Studien er en del av Australian Imaging, Biomarkers and Lifestyle Study of aging. I prosjektet følger forskere 200 australiere over et tiår, og undersøker forskjellige helse-relaterte spørsmål.

Funnene overrasker ikke Dag Steinar Thelle. Han er professor i epidemiologi ved universitetene i Oslo og Göteborg.

– Det er ingen tvil om at koffein i kaffe påvirker de kognitive funksjonene. Det er jo for mange hele poenget med å drikke kaffe. For eksempel for å kvikne til om morgenen, sier han.

Nordmenn er blant de som drikker mest kaffe i verden. Den kaffedrikkende delen av befolkningen er stabilt høy. Vanene har ikke endret seg så mye over de siste tiårene, ifølge Kaffe.no.

Thelle har også forsket på kaffens effekt på folkehelsa. Han sier det er vanskelig å vite noe sikkert om temaet.

– Sammenhengen mellom kaffe og risiko for demens er kjent. Men vi er forsiktige med å si noe sikkert. Det beste man kan si, er at det skader sannsynligvis ikke med en kopp eller to, sier han.

Doktor Gardener håper vi kan lære mer om kaffens effekt på hjernen. Hun ønsker å finne ut av hvilken mengde kaffe som er optimal for mennesker. Foreløpig anbefaler hun de som vanligvis tar en kopp kaffe om dagen, øker til to.

– Kaffedrikking er en enkel ting for folk å tilpasse. En dobling av inntaket til to kopper daglig kan redusere kognitiv svikt med 8 prosent på halvannet år, sier hun.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå