Verden

Statsministeren kjemper sammen med militæret

Abiy Ahmed fikk fredsprisen for to år siden. Nå kjemper han sammen med militæret for å vinne mot et gruppe som ønsker å være uavhengig.

Under forrige valg ble Abiy Ahmed valgt som statsminister. Dette skapte et håp blant etiopiere. Ahmed løslot politiske fanger, og etiopiere som var bortvist, kunne komme hjem. Samtidig inngikk han fredsavtale med nabolandet Eritrea. Han fikk Nobels fredspris for avtalen.

Nå har han mistet mye av tilliten. Årsaken er at han har gått til angrep på Tigray-regionen. Der finnes det en egen gruppe som ønsker å være uavhengig. De kaller seg Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF).

Ahmed hever nå at de nærmer seg seier i borgerkrigen. Han ber også opprørere overgi seg.

– Ungdommen i Tigray faller som blader. De vet de har tapt, de ledes av folk uten en plan eller visjon. Det sier Ahmed til statlige medier.

– De burde overgi seg, sier han.

De siste ukene har statsministeren sagt at han skal kjempe sammen med militæret. Målet er å vinne over gruppa som ønsker å være uavhengig.

Myndighetene i landet nekter journalister å komme til områdene det kjempes om. Hjelpeorganisasjoner slipper heller ikke til. Det har kommet flere rapporter om massakrer, massevoldtekter og sult.

Titusenvis av folk er på flukt som følge av krigen.

---

Kort om saken

  • Det er krig i Etiopia. Slik har det vært i over ett år.
  • En gruppe som kaller seg Tigray-folkets frigjøringsfront ønsker at Tigray-regionen skal være uavhengig. Derfor kjemper de mot militæret.
  • Abiy Ahmed hevder når at krigen er over og at de nærmer seg seier.

---



Siste utgave

På forsiden nå