Verden

Med hjerte for å hjelpe

Etter en ferie i Kenya kom Hilde Elise hjem med mer enn bare gode minner. Nå hjelper hun flere hundre mennesker gjennom den frivillige organisasjonen uniKenya.

Hilde Elise ligger i senga. Det er tid for å sove. Men inni hodet har hun for mange tanker til å sovne helt enda.

– Jeg husker da jeg var barn. Jeg lå hver kveld og diktet opp at jeg drev mitt eget barnehjem, sier Hilde Elise Eikenes til Klar Tale.

Nå er hun voksen. Drømmen er kanskje ikke oppfylt. Men hver dag hjelper hun mange barn.

Ved siden av jobben som lærer på barneskole, har hun ekstrajobb som norsklærer for arbeidsinnvandrere. Resten av tiden sin bruker hun på frivillig arbeid.

Hver mandag lærer hun ungdom å svømme. Og flere ganger i måneden er hun med på å lage middager og på aktiviteter for ungdommer.

Alt dette gjør hun samtidig som hun driver hjelpeorganisasjonen uniKenya.

– Jeg mener at alle barn skal ha muligheten til å få unike opplevelser. Uansett hvor fattige de er, sier hun.

Det starter med en ferie i Kenya i 2017. Hun bader i sjøen og spiser på restaurant. Men Hilde Elise vil se hvordan folk der faktisk har det.

Da drar hun til en slum i hovedstaden Nairobi.

Kibera-slummen er den nest største i hele Afrika og en av de fem største i verden.

Der ser hun hus laget av tynne metallplater. De står tett i tett. På bakken ligger det masse søppel. Folk må dele toaletter. Mange hus mangler strøm og ingen har innlagt vann.

Dette er hjemmene til omtrent én million mennesker.

Hun møter mange mennesker på reisen. Disse møtene blir starten på noe mye større.

– I Kibera møtte jeg noen som ville bygge en barnehage. Da jeg kom hjem, fortalte jeg folk om planene. Flere ville støtte dette, og de sendte meg penger. Vi betalte for møbler og halvparten av hva det kostet å bygge. Nå får barnehagen 800 kroner i måneden så barna får gratis mat, sier hun.

Under ett av besøkene i Afrika var hun også i Mombasa. Der ble hun kjent med en fattig familie. Hun fikk lyst til å hjelpe dem og gi dem litt penger.

I dag blir skolepengene til barna betalt av uniKenya. Det blir også skolegangen til nesten 40 andre barn.

Bildet viser Hilde Elise Eikenes med mannen sin, Kennedy.

Hun møter flere andre mennesker på reisen. Blant annet en rektor og en fotballtrener. Begge får penger for å kunne gi barna en bedre oppvekst.

Det er flere små og store frivillige organisasjoner som hjelper folk i Kenya. De gjør en viktig jobb, ifølge Stig Jarle Hansen. Han er professor og ekspert på Kenya.

– Det hjelper folk mye i hverdagen. Og det er viktig at barna får gå på skole. Det kan gjøre at flere kan komme seg videre og få jobb. Men det er også vanskelig å få jobb, og folk tjener lite, sier Hansen.

Mange jenter som ikke får gå på skole, får barn i veldig ung alder. Det synes Hilde Elise er trist. Derfor har hun også seksualundervisning for jenter.

I februar i år giftet hun seg. Som bryllupsgave ønsket paret seg penger til organisasjonen. Noen av pengene ble gitt til kenyanere som ville starte egne bedrifter.

Fem ulike prosjekter fikk 500 kroner hver. Dermed kan blant annet to damer selge stekt fisk med en panne de kjøpte for pengene.

Det ble også råd til et spisebord. Det står nå i et hus de har bygget i slummen. I huset bor det fire unge jenter.

Hittil i år har organisasjonen fått omtrent 250.000 kroner fra nordmenn som vil hjelpe.

– Det gir meg glede og stolthet. Det føles fint å gjøre noe for verden. Og det føles rart å bo i denne rike verdenen der en kaffekopp koster 45 kroner. Det er så utrolig mye penger for andre, sier Hilde Elise.

Aller mest stolt er hun av unik lørdag. Hver lørdag får barn og unge i en landsby utenfor Mombasa komme for å leke. De får også gratis mat.

– Forrige lørdag var det nesten 200 barn der. Jeg er nesten litt redd det kommer for mange, så det ikke er nok mat til alle, sier hun.

Hun har enda ikke startet et barnehjem. Men drømmen har hun fortsatt. Og kanskje en gang blir den til virkelighet. Men først skal hun feire kjærligheten.

Rundt halsen har hun et smykke i gull. Smykket har omrisset av Afrika. Til sommeren skal hun endelig dra tilbake dit. Da skal hun og mannen ha en etterlengtet bryllupsfest

---

uniKenya

  • Hilde Elise Eikenes driver den frivillige organisasjonen uniKenya.
  • Organisasjonen hjelper barn og unge i Kenya med skolepenger og støtte til å få unike opplevelser.
  • Hittil i år har organisasjonen fått inn mer enn 250.000 kroner fra folk som vil hjelpe.

---



Siste utgave

På forsiden nå