Verden

USA advarer Russland

Ukrainske ledere anklager Russland for å planlegge en invasjon. Nå ber USA Russland om å være forsiktige.

Situasjonen på grensa mellom Ukraina og Russland har vært spent den siste tida. USA frykter at Russland skal gjøre noe drastisk. De advarer om at det vil få alvorlige konsekvenser.

Torsdag møtte landenes utenriksministere i Sverige. Amerikanske Antony Blinken drøftet situasjonen med russiske Sergej Lavrov.

Det skjedde i forbindelse med et årlig ministermøte i hovedstaden. Det er arrangert av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Ukrainakonflikten var et viktig tema. Russlands har økt sin militære aktivitet på grensa til Ukraina. Det har skapt bekymring for forsvarsalliansen Nato.

Flere land har uttrykt bekymring for at Russland skal invadere Ukraina. Russland har i tillegg pågrepet tre ukrainere, mistenkt for spionasje.

– Vi er dypt bekymret for Russlands planer om fornyet aggresjon mot Ukraina, sier Blinken.

USAs utenriksminister Antony Blinken. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB


Han ber Russland om å roe ned situasjonen.

Sergej Lavrov sier at Russland ikke ønsker konflikt. Han vil løse problemet gjennom dialog med USA.

– Putin har uttalt at vi ikke ønsker noen konflikter, sa han. Samtidig advarer han Natos styrker mot å være for tett på Russlands grenser.

Russland ønsker et møte mellom statslederne fra de to landene. Det er Vladmir Putin fra Russland, og Joe Biden fra USA.

– Datoen er ennå ikke bestemt. Det er krevende å finne ledige tidspunkt i kalenderen til de to lederne. Men kontakt er svært viktig. Våre problemer er økende, sier vise-utenriksminister Sergej Rjabkov.

Ifølge ukrainske myndigheter har Russland 115.000 soldater nær grensa til Ukraina. Ukrainske ledere anklager Kreml for å planlegge en invasjon av Øst-Ukraina. Russland mener Ukraina opptrer aggressivt på sin side.

Ukraina er ikke medlem av Nato, men er en såkalt Nato-partner. Denne uka ba Ukraina Nato om mer støtte i konflikten.

Norges utenriksminister, Anniken Huitfeldt, er til stede på møtene i Stockholm. Hun har også bedt Russland om å roe ned situasjonen.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå