Verden

Drar tilbake til Pearl Harbor – 80 år etter angrepet

Folk som overlevde angrepet på skipet Pearl Harbor og veteraner samles for å minnes de som ble drept under angrepet 7. desember 1941.

7. desember 1941 bombet Japan den amerikanske flåten Pearl Harbor. Der var det flere skip. Et av dem het USS Oklahoma.

Konstabel David Russell var på dette skipet da det skjedde. Han forsøkte å søke ly når bombene kom. Men så ombestemte han seg.

– De begynte å stenge lukene ned til skipet. Jeg bestemte meg for å komme meg ut derfra, sier Russell til nyhetsbyrået AP. Han er 101 år gammel.

Avgjørelsen om å komme seg av skipet reddet livet hans.

Skipet ble ødelagt i løpet av få minutter etter å ha blitt truffet av flere torpedoer. Totalt 429 personer fra skipet døde.

Tirsdag er det 80 år siden angrepet.

Russell skal dra tilbake til Pearl Harbor tirsdag. Han vil delta på en seremoni for de over 2.300 amerikanske soldatene som ble drept 7. desember 1941.

Overlevende veteraner fra Pearl Harbor-angrepet i 1941 samles 22. november 2021 i Oregon. Foto: Nathan Howard / AP / NTB

De overlevende er nå i slutten av 90-årene eller eldre.

– En dato som vil bli husket. Det sa Franklin D. Roosevelt om dagen da japanerne angrep Pearl Harbor. Roosevelt var president i USA på den tiden.

Under andre verdenskrig var Japan alliert med Nazi-Tyskland. Det japanske angrepet på Pearl Harbor gjorde at USA også ble med i krigen.

En av de mest kjente konsekvensene er USAs atomangrep på Hiroshima og Nagasaki. Dette skjedde 1945.

Russell sier han husker at han var på vei opp på dekk da angrepet startet. Han tenkte han kunne hjelpe i tilfelle noen andre ble skadd.

Men de japanske torpedoene traff før han nådde fram.

– De fordømte torpedoene, de bare fortsatte å treffe oss. Jeg trodde aldri det skulle stanse, sier Russell.

– Skipet danset rundt, sier han.

Russell klatret over skipet og over gjenstander. Han hoppet og fikk tak i et tau som hang fra et annet skip. Han kom seg om bord der, uskadd. Der hjalp han de andre med å fylle ammunisjon på våpen.

Etter kampene på skipet dro Russell og to andre til en holme midt i Pearl Harbor. Den lå like ved der alle skipene ligger.

Et apotek hadde blitt gjort om til et senter for behandling. Hundrevis av skadde søkte ly der. De så folk med grusomme brannskader. Mange av dem ville dø av skadene i løpet av de neste timene og dagene.

– De fleste av dem ville ha en røyk, og jeg røykte ikke på den tiden. Men jeg fikk tak i en pakke sigaretter og noen fyrstikker og tente den for dem, sier Russell.

– Du følger med dem, men jeg kunne ikke gjøre noe. Bare tenne en sigarett for dem, sier han.

Den tidligere soldaten tenker på hvor heldig han var.

De fleste av de døde ble begravet i anonyme graver på Honolulu i Hawaii. Årsaken var at kroppene var for ødelagte til å kunne identifiseres.

For seks år siden ble 388 av kroppene gravd opp i håp om å identifisere dem. De klarte å finne 361 av dem. Russells svoger var blant dem. Han het Walter Rogers og var brannmann.

Russell har det etter nokså bra. Men han har fortsatt mareritt fra hendelsene om natten.

Tidligere har han ikke ønsket å snakke noe særlig om minnene fra andre verdenskrig. Ikke fordi han ikke ville, men fordi det virket som ikke så mange brydde seg.

Overlevende marinesoldat fra Pearl Harbor, David Russell, forteller det han husker fra angrepet 7. desember 1941. Foto: Nathan Howard / AP / NTB

– Når vi snakket om det, ville ikke folk tro oss. Folk bare gikk vekk. Men nå vil folk vite mer om dette. Så da prøver vi å snakke om det, sier Russell.

– Vi forteller dem bare det vi så. Du kan ikke glemme det, sier han.

---

Kort om saken

  • For 80 år siden angrep Japan den amerikanske flåten Pearl Harbor.
  • Over 2.300 personer ble drept i angrepet.
  • Angrepet var også årsaken til at USA ble med i andre verdenskrig.

---



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå