Verden

Millioner av afghanske barn risikerer å sulte i vinter

3,2 millioner barn kan lide av sult i Afghanistan i vinter. Nå ber hjelpe-organisasjoner om støtte til landet for å redde liv.

Da seks uker gamle Zubair endelig fikk hjelp på en klinikk Afghanistan, trodde legene der at han bare har noen timer igjen å leve.

Moren hans så på mens han kjemper for livet. Hun kjente på frykt, og på håp.

Hun reiste 150 kilometer for å skaffe sønnen hjelp. Det fikk hun til slutt, på en klinikk som er styrt av organisasjonen Leger Uten Grenser.

Tidligere i år tok Taliban kontroll i landet. Den ekstreme gruppen har innført et strengt, religiøst styre i landet. Samtidig har problemene i Afghanistan blitt verre og verre.

Det har gitt klinikken stadig mer å gjøre. Den mottar nå 60 nye pasienter hver uke.

Den lille gutten blir undersøkt, og får oksygen fra en maske gjennom natten. Han overlever. Om morgenen får han til og med krefter til å gråte litt.

– Zubair er fortsatt i live. Men helsesituasjonen hans er komplisert, sier Gaia Giletta til nyhetsbyrået AFP. Giletta er sjefsykepleier ved klinikken.

Han har fått i seg altfor lite mat i det siste. I tillegg kjemper han nå mot en lungebetennelse, forklarer hun.

En mann deler ut brød til afghanske kvinner utenfor et bakeri i Kabul torsdag denne uken. Etter 20 år med vestlig militært nærvær gjenerobret Taliban makten i landet tidligere i år. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB

Mange barn i Afghanistan er i en lignende situasjon som Zubair. 3,2 millioner barn under fem år i Afghanistan kan lide av sult i vinter. En million av disse kan dø hvis de ikke får hjelpen de trenger. Det sier den internasjonale organisasjonen FN.

Landet opplever for tiden den verste tørken på 20 år. Koronapandemien har gjort situasjonen enda verre.

Nå som vinteren kommer, vil familier over hele landet slite alvorlig hvis de ikke får nødhjelp.

– Afghanerne står i den verste tørke- og sultkrisen i noensinne, sier Alexander Matheou fra Røde Kors.

Han sier det trengs internasjonal hjelp for å unngå en katastrofe.

Arbeids-ledigheten øker kraftig. Nå som Taliban har makten i landet, mottar myndighetene også mye mindre økonomisk støtte.

I hovedstaden Kabul deles det ut penger til de som trenger det mest. 20 år gamle Bassana er en av de som står i kø for å motta støtten.

– Jeg hadde aldri trodd at jeg kom til å sitte her, i en kø for å motta slik hjelp, forteller hun.

Pengene skal hun bruke på å forsørge sin familie. De er ti stykker.

– Det første vi skal gjøre med pengene, er å kjøpe mat, sånn at vi unngår å sulte i hjel, sier Bassana.

Tidligere i år forlot vestlige land Afghanistan etter å ha vært i landet i 20 år. Det førte til at den ekstreme gruppa Taliban tok makten i landet. Etter det har situasjonen blitt stadig verre for mange afghanere.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå