Verden

En annerledes jul i Tyskland

Høy smitte har ført til at flere julemarkeder har stengt i Tyskland. Nå velger landet å innføre strenge tiltak for dem uten vaksine.

Katarina Müller varmer seg på en kopp «glühwein», den tyske varianten av gløgg. Rundt henne blinker det i julelys og julekuler i små gater med salgsboder. Klar Tale møter henne på ett av mange julemarkeder i Berlin i Tyskland. Korona-smitten stiger i landet. Mange julemarkeder har måtte stenge. Men markedene i Berlin Frankfurt og Hamburg er alt som det pleier, til tross for korona-viruset.

Müller har vokst opp i Berlin. Familien hennes hadde planlagt en storslått julefeiring i den tyske hovedstaden i år. Nå ser det ut som at de må endre på planene. Korona-smitte i Tyskland er høyere enn den noensinne har vært.

– Dette skulle jo bli jula vi endelig kunne feire med hele familien igjen. Slik blir det nok ikke nå, sier hun.

Koronaviruset har spredt seg kraftig over hele Europa. I Tyskland har myndighetene innført strenge tiltak for å begrense smitte.

Skal du på restaurant, må du vise frem korona-passet ditt. Skal du reise med buss, tog eller trikk, må du ha på deg munnbind.

De som mangler vaksine, får ikke adgang til kultur- og fritidsarenaer. Snart kan det bli vaksineplikt i landet.

For Müller var pandemien tøff i starten. Hun fikk problemer med å finne seg en jobb. Hun trivdes ikke med å være så mye alene.

– Det er den kjipeste perioden i mitt liv. Uten tvil. For første gang i mitt liv var jeg virkelig bekymret for framtiden, sier hun.

Müller har alltid vært glad i jula. Hun har gått på disse julemarkedene siden hun var liten. Men denne jula blir ikke helt normal.

Magdalena Meier er en av dem som jobber på markedet. Mens noen markeder allerede er stengt i Berlin, har hun har fortsatt mye å gjøre.

– Jula og julemarkeder er viktige her. Både for turister og for tyskere. Det er mange som har gledet seg til denne tida, sier hun.

Julemarked i Berlin

Det er fortsatt stor trafikk på julemarkedet hun jobber på. Der må alle vise koronapass før de kommer inn. På markedet skal du også ha masken på når du ikke spiser og drikker.

På markedet kan du spise bratwurst og berlinerboller, ta pariserhjul og høre liveband spille julesanger. Meier synes det er greit at markedet fortsatt holder åpent.

– Jeg føler meg trygg på at myndighetene gjør det som trengs. Vi er forberedte på alt. Nå nyter vi julestemninga mens vi kan, sier hun.

For Müller var det viktig å få vaksinen så fort som mulig. Men hun kjenner både venner og familie som var mer skeptiske.

– Det er jo mange her i Tyskland som har vært kritiske til vaksinen. Jeg forstår hvorfor de er bekymret. Jeg synes ikke vi skal klandre dem for det. Vi bør heller prøve å forstå hverandre, sier hun.

Store julemarkeder i en rekke byer åpnet som planlagt denne uka i Tyskland, på tross av smittebølgen. Bildet er fra Rostock. Foto: Bernd Woestneck/dpa via AP / NTB

Til slutt valgte broren å ta vaksinen. Selv har Katarina endelig fått seg jobb. Selv om ting går bedre, frykter hun at den nye smitten i landet kan skape store problemer.

– Det er nok mange tyskere som har håpet at pandemien snart er over. Nå virker det som at mye fortsatt gjenstår. Jeg er redd for hvordan det vil påvirke samfunnet, sier hun.

Hun håper at folk husker å sette pris på det de har i jula.

– Ting kunne vært mye verre. Jeg håper folk husker å være takknemlige i jula. Det er ikke bare en klisjé. Jeg tror det er veldig viktig, sier hun.

Meier synes også det er viktig å tenke positivt. Hun synes mange tyskere bør bli flinkere til å tenke fremover.

– Det er selvfølgelig kjipt å stenge ned rundt juletider. Men vi bør tenke på hvordan vi vil ha det når sommeren kommer. Akkurat nå er det viktigste å være ansvarlig, sier hun.



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå