Verden

Han blir anklaget for å feste etter at han stengte landet

Statsminister Boris Johnson blir anklaget for løgn og brudd på sine egne regler mot korona. Det skjer etter at det har kommet en film som hinter til en ulovlig fest i jula i fjor.

Allegra Stratton var talskvinne for Boris Johnson i fjor. Han har fått problemer etter at kanalen ITV News har fått tak i et opptak med henne. Der svarer hun på spørsmål på en tenkt pressekonferanse. Det skal ha skjedd 22. desember 2020. Temaet er at det skal ha vært en fest i Downing Street fredagen før.

Det er også rykter om at det skal ha vært en ekte fest den dagen. Johnson bor i Downing Street 10. Det melder det nyhetsbyrået PA.

Den tenkte pressekonferansen skal ha blitt holdt som en øvelse for Stratton. Planen på den tiden var at hun skulle ta over som leder for pressekonferanser Johnson holdt på TV.

Mens dette skjedde, var det strenge regler i England. Landet ble stengt for å hindre smitte med korona.

En av de andre i filmen er Ed Oldfield. Han er rådgiver for Johnson, og later som han er journalist. Andre i rommet nevner og vitser om en fest, og om brudd på korona-regler. Oldfield spør Stratton om Johnson ville sagt ja til å ha en julefest.

– Hva er svaret på det? spør Stratton etter at hun får spørsmålet.

Oldfield sier han ikke vet. En annen person i rommet ler, og sier at:

– Det var ingen fest. Det var ost og vin.

– Det var ikke noen julefest. Korona-reglene har blitt fulgt hele tiden. Det sier en talsmann for Downing Street etter ITV News viste opptaket.

Scotland Yard sier at politi er i gang med å se på opptaket.

Keir Starmer er leder for partiet Labour og for opposisjonen. Han ber Johnson om å stå fram og beklage.

– Folk over hele landet fulgte reglene. Selv når det betød at de ikke kunne møte sine kjære. De hadde en rett til å vente at regjeringen gjorde det samme. Å lyve og le av disse løgnene er skammelig, skriver Starmer på Twitter. Han deler også en lenke til filmen.

Johnson selv nektet tirsdag å gjenta budskapet om at det ikke var blitt holdt noen fest.

– Det jeg kan si er at alle regler ble fulgt, og at de fortsetter å bli fulgt, sa Johnson.

Avisa Daily Mirror skriver at det har vært to fester: Den ene var en julefest i november i fjor. Der holdt Johnson en tale under nedstengingen av England. Den andra var en fest for ansatte i Downing Street. Der ble det servert mat og drikke, og hold selskapsleker. Det skal ha pågått til etter midnatt, ifølge avisa.

Siste utgave

På forsiden nå