Verden

Måtte forklare seg om millioner av døde minker

Torsdag måtte Mette Frederiksen svare på spørsmål om valget som ble tatt i fjor vår. Minst 15 millioner mink ble avlivet på kort tid. Mange var sinte da hun kom for å bli avhørt av Mink-kommisjonen.

Frederiksen er statsminister i Danmark. Det var hun også da det ble tatt et valg om at mellom 15 og 17 millioner mink måtte bli avlivet i fjor. Det skjedde etter at det ble funnet en mutasjon av korona-viruset hos en mink i landet. Det var frykt for hva som kunne skje uten at noe ble gjort. Flere var redde for at vaksinene ikke ville virke på denne varianten.

Valget førte til mye bråk. I praksis var mange bønder som drev med pelsoppdrett uten jobb. Dansk mink var også viktig for bedrifter som laget klær av pelsen.

Det viste seg også at regjeringen gjorde valget det uten at de hadde støtte i noen lov. Det er noe av det Mink-kommisjonen håper å finne svar på. De vil vite når Frederiksen fikk vite om at avliving kunne være et brudd på loven.

Da Frederiksen møtte opp for å snakke med kommisjonen, ble hun møtt av sinte demonstranter. De omringet henne. En av lyktene på bilen ble knust. Politiet måtte flytte bilen for å sikre at den ikke ble ødelagt.

– Det var riktig beslutning. Nå går jeg inn og avgir forklaring, sa Frederiksen da hun kom fram. Under møtet forklarte hun at regjeringen hadde fulgt råd fra helsemyndighetene.

Flere av de som hadde møtt opp utenfor buet til henne. De ropte «Hvorfor lyver Mette» ifølge den danske kanalen TV 2.

Flere holdt opp plakater. En av dem viser Frederiksen og en mink i et bur. En rød traktor var parkert utenfor bygget der møtet var. Der var også en dukke som skulle forestille «Fru Justitia». Det er et klassisk symbol for juridisk rettferdighet.

Selv etter at avhøret var i gang, ble det brukt fløyter og trommer fra demonstrantene. Det skal ha vært mulig å høre dem helt inn i rettssalen.

Mye av det som kunne vært bevis i saken er borte. Årsaken er at Frederiksen har hatt et program på sin telefon som sletter sms etter en gitt tid. Det fører til at flere sms som kunne gitt svar på viktige spørsmål er slettet. Det blir jobbet med å få hentet disse fram igjen, men det er uklart om alt kan hentes ut igjen.

Kommisjonen skal være ferdig med sitt arbeide innen april neste år.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå