Verden

Mange personer døde etter tornado i USA

Det var kraftig uvær i deler av USA i helga. Det førte også til tornadoer. Mange er døde. Men det er usikkert hvor mange

Nord-Amerika — Så langt er det kjent at det er store skader etter uværet i delstaten Kentucky. Tornadoen traff blant annet en stearinlys-fabrikk. Der jobbet folk hardt for å lage så mye lys til jul som folk ønsker.

Det er usikkert hvor mange som var på jobb. Det er meldt om at det var 110 ansatte på jobb, men det er også meldt om at det var færre enn det.

Rundt 40 av de ansatte er reddet ut var reddet ut tidlig søndag. Søndag kveld var mer enn 90 funnet. Da var åtte funnet døde. Men åtte personer er fortsatt savnet.

Janine Denise Johnson Williams var en av de savnede. Hun var 50 år gammel og mor til fire barn. Det er uklart om hun er funnet, enten blant de døde eller levende.

– Det er jul, Hun jobbet på et sted som laget lys som gaver. Å miste livets gave for å lage en gave til andre. Vi har ikke hørt noe. Vi frykter det verste, sier broren Darryl Williams.

Andy Beshear er guvernør i Kentucky. Han sier det er et mirakel hvis flere blir funnet i live.

– Ødeleggelsene er på et nivå jeg aldri før har sett, sier han. Han sa tidlig at det kunne være over 100 døde om alt hadde gått galt inne i fabrikken.

Kathy O’Nan er ordfører i byen Mayfield i Kentucky. Det er der fabrikken var. Hun sier at mye av byen er i ruiner, og at det ser ut som en bombe har truffet den.

– Bygningen er helt ødelagt. Vi håper det fortsatt er mulig å redde noen. Det sier hun om stearinlysfabrikken, ifølge kanalen CBS News.

Hun sier at fabrikken var opptatt med å lage og levere lysene som var bestilt til jul.

– Vi er veldig stolte av stearinlysfabrikken. Den ble startet av en lokal familie. Og den har vokst til å bli en stor del av samfunnet vårt, sier hun.

Brannsjefen i byen sier de måtte klatre over flere døde da de skulle redde folk som hadde overlevd.

Flere kirker har åpnet dørene for å tilby tak over hodet og hjelp til dem som trenger det.

Uværet traff også andre delstater. Både Arkansas, Tennessee, Indiana og Missouri.

I Tennessee er det meldt at fire personer er døde. I Arkansas er minst to personer døde. I Missouri er det også meldt om to døde. I Illinois ble lageret til nettmarkedet Amazon ødelagt. Taket ble revet av og flere vegger skal ha kollapset. Minst seks personer skal være funnet døde i samme bygning.

President Joe Biden sier tornadoene er en ufattelig tragedie. Og han sier slikt uvær blir mer ekstremt som følge av klimaendringer.

– Vi vet ennå ikke hvor mange som har mistet livet eller hvor store ødeleggelsene egentlig er. Jeg vil gjenta det jeg har sagt til guvernørene. Føderale myndigheter vil gjøre alt de kan for å hjelpe, sa han i en tale lørdag.

Biden sa også at han ville besøke Kentucky. Men han vil vente slik at han ikke går i veien for dem som skal redde liv.

– Når det kommer en president, så kommer han med fryktelig mye folk og kjøretøy. Vi kan være i veien uten at vi mener det, sier Biden.

Presidenten sier at det er for tidlig å si klart hva som gjorde at uværet ble så stort og ødeleggende.

– Men fakta er som vi alle vet. Alt blir mer intenst når klimaet blir varmet opp, alt. Og det har hatt en klar påvirkning her. Men jeg kan ikke si noe om hvor mye nå, sier Biden.

Mandag erklærte Biden at det nå er unntakstilstand i Kentucky. Det ba guvernøren om søndag kveld. Følgen av at det er unntakstilstand, er at det kan bli gitt hjelp fra føderale myndigheter.

Det pågår fortsatt søk etter folk som har overlevd i ruinene. Og det må gjøres en stor jobb for å rette opp i materielle skader i området som ble truffet av uværet.

Siste utgave

På forsiden nå