Verden

Dømt til fengsel, men kan også bli ny leder for dansk parti

Den danske politikeren Inger Støjberg ble dømt til fengsel denne uka. Hun kan bli stengt ute fra Folketinget, men hun får også tilbud om å bli leder for et nytt parti.

– Jeg er veldig, veldig overrasket. Det må jeg si, sa Støjberg mandag 13. desember. Da ble hun dømt til å være 60 dager i fengsel.

– Jeg synes det er de danske verdiene som har tapt i dag. Det er ikke bare meg. Jeg håper at alle ville ha gjort som meg. Jeg vil ta min straff uten å bøye nakken, sa hun etter at dommen ble kjent. Hun nekter for å ha brutt loven eller gjort noe galt.

Støjberg har vært dansk innvandringsminister. Hun er valgt inn i den danske nasjonal-forsamlingen for partiet Venstre. Hun meldte seg ut da det ble kjent at de ville stemme for en riksrettssak mot henne. Det sikret et flertall for at det skulle skje.

Støjberg var innvandringsminister i årene fra 2015 til 2019. Det var også den jobben hun gjorde der som var årsak til at hun nå er dømt.

Hun er dømt for å ha hatt ansvaret for at flere par som søkte asyl ble delt. Hun skal ha gitt en instruks i 2016 om at de måtte bli splittet hvis den ene eller begge var under 18 år.

23 par ble berørt av instruksen som viste seg å bryte loven. I de fleste tilfellene var det ganske lik alder på de to i parene.

Aktor i saken ba om at Støjberg måtte bli dømt til fire måneder i fengsel. Etter at dommen er klar, mente han at det viktigste er at hun blir dømt.

– Det som er viktig for oss er at retten har kommet til at Inger Støjberg er skyldig. Og at de mener hun har gjort det med viten og vilje. Om det er to eller fire måneder i fengsel er ikke så viktig for oss, sier aktor Jon Lauritzen. Han sier at han er glad for at riksretten nesten var enstemmig. 25 av 26 dommere sa seg enig i dommen.

Før jul kan også Støjberg måtte slutte i jobben i nasjonal-forsamlingen. Da skal andre politikere stemme over om hun kan få fortsette der.

Hun tror selv det vil være et flertall som vil stemme for at hun ikke er verdig å få sitte i nasjonal-forsamlingen. Det skriver hun i et nyhetsbrev.

Planen er at det skal bli avgjort 21. desember. Det sier Lennart Damsbo-Andersen. Han leder et utvalg som skal vurdere om en politiker er egnet eller verdig en plass i nasjonal-forsamlingen.

Støjberg var også nestleder i Venstre da hun meldte seg ut. Nå får hun tilbud om jobben som leder for et annet parti.

For Dansk Folkeparti leter etter sin nye leder. Morten Messerschmidt er nestleder og har hatt lyst til å bli leder. Men han sier at han er villig til å la Støjberg få ta over som leder hvis hun ønsker det.

– Inger Støjberg er en fantastisk person og politiker. Uansett hva som har skjedd. Og hvis hun vil komme til Dansk Folkeparti, så vil jeg klappe i mine små hender, sier Messerschmidt.

---

Inger Støjberg

  • Hun var innvandringsminister i Danmark i årene fra 2015 til 2019.
  • Hun ble nylig dømt til 60 dager fengsel.
  • Hun kan bli stemt ut fra nasj av andre politikere.
  • Men hun kan også bli ny leder for et nytt parti.

---



Siste utgave

På forsiden nå