Verden

Han er sint fordi rike land sikrer seg de fleste vaksinene

Ghanas er sint på rike land i Europa. Han mener det er helt feil at folk i disse landene får en tredje dose korona-vaksine. For på samme tid er nesten 90 prosent av folk i Afrika er uvaksinert.

Nana Akufo-Addo er president i Ghana. Han holdt tale for politikere i Europa tirsdag. Der sa han hva han mente om at rike land sikrer seg de aller fleste dosene med korona-vaksine.

– Den usmakelige vaksine-nasjonalismen som vi nå ser. Den kan i verste fall ødelegge for innsatsen som er gjort til nå i hele verden for å få kontroll på korona, sa han.

Akufo-Addo sa at Ghana er enig med Verdens helse-organisasjon (WHO). Begge er redde for at rike land «hamstrer vaksiner». Afuka-Addo tror det kan bli enda verre når rike land velger å gi flere innbyggere en ny, tredje dose.

Så langt har færre enn 12 prosent av folk i Afrika fått vaksine mot korona. Og enda færre er fullvaksinert.

På samme tid sier mange rike land at de vil gi folk en tredje dose for å bremse smitte med omikron-varianten. Slik er det også i Norge. Målet til regjeringen er at alle over 45 år skal få tilbud om dette før midten av januar.

Flere har advart om at det kan få følger at mange er uvaksinert i fattige land. Det er ventet at det kan føre til at det blir nye varianter av korona. Som omikron.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå