Verden

Fortvilet befolkning i Betlehem

Mange i byen Betlehem har gledet seg til en mer normal jul. Nå er grensene stengt igjen, og mange fortviler.

«Et barn er født i Betlehem …» Slik begynner en av de mest kjente, norske julesangene.

Betlehem ligger i Palestina. Ifølge bibelen er det byen der Jesus ble født. Hit pleier mange turister å reise i julen. Slik ble det ikke i år. Den nye varianten av korona-viruset har spredt seg rundt i hele verden. Grensene til Palestina er stengt.

Det gjør mange der fortvilet. To av ti jobber med turister og reise. Nå må de kanskje vente lenge på at turistene kommer tilbake.

På Ararat Hotel hadde 228 rom blitt skrubbet og vasket, klare for nye gjester. Nå kommer de til å stå tomme, slik de har gjort i nesten to år. Det gjelder også andre hotell i byen.

Et pyntet tre og jule-dekorasjoner står klart. Nå vil kun sju av 105 ansatte som ikke har mistet jobben, få noe glede av dem.

– Vi forventet at nesten alle rommene skulle bli booket. Nå er alle reservasjoner fra utlandet avbestilt, sier Augustine Shomali. Han er hotellsjef.

Betlehem er en palestinsk by på Vestbredden. Det er et område som har vært okkupert av Israel siden 60-tallet.

Vanligvis er byen full av turister i desember.

Julenissen besøkte Betlehem i under det årlige julemarkedet i byen 2. desember. Reiselivsnæringen i byen håper at turister får slippe inn til jul, men det er mye som tyder på at innreisereglene blir strengere før de blir lettere. 
Foto: Majdi Mohammed / AP Photo / NTB

Regjeringen sa at turister skulle få komme til byen fra 1. november. Da fikk innbyggerne håp om en god jul.

En måned senere fikk de ny beskjed. Mens hoteller og butikker bestilte varer, vasket og gjorde klart. Da skulle Israel stenge grensene likevel.

Årsaken var den nye varianten av korona-viruset. Omikron ble funnet i Israel. Derfor fikk ikke utenlandske turister komme til landet.

Nå håper Shomali at lokale gjester vil besøke denne jula. Bare noen få rom er reservert gjennom julehelgen.

Hotellsjefen følger nøye med på nyhetene i Israel. Han håper situasjonen roer seg. Men mest sannsynlig skjer det motsatte.

Israelske hoteller har fått penger for å gjøre situasjonen litt enklere. Det får ikke de palestinske hotellene. Shamoli kan ikke være med på å påvirke politikken. Han er palestinsk, og har derfor ikke stemmerett i Israel.

Før pandemien besøkte mer enn tre millioner mennesker Betlehem hvert år. Etter korona begynte å spre seg, har mange mistet jobben. Arbeids-ledigheten er nå på 35 prosent.

Afram Shaheen selger armensk keramikk i Betlehem. Han forteller til nyhetsbyrået AFP at det ikke er noe arbeid å gjøre.

– Jeg åpner butikken, drikker en kopp kaffe og går hjem, sier han mens han røyker en sigarett.

Shaheen forteller at han kun har hatt én kunde siden byen ble stengt. Det var en fransk kvinne. Hun kjøpte keramikk for 23 dollar.

Ved siden av jobber Nadia Hazboun. Hun selger ikoner laget av oliventre. Etter pandemien har hun sluttet helt å jobbe. Hun sier mange har valgt å selge butikkene sine.

– Jeg pleide å stenge butikken kl. 21 om kvelden. Nå er byen helt ødelagt. Denne nedstengingen er en katastrofe, sier Hazboun.

Shomali sier befolkningen er fortvilet. På spørsmål om han har håp for neste jul svarer han:

– Neste jul? Jeg har håp for påsken.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå