Verden

«Superkoraller» skal redde korallrevene i Australia

Høye vanntemperaturer truer store områder med korallrev i Australia. Nå håper forskere at en ny metode kan redde livet under havet.

«The Great Barrier Reef» er verdensstørste korallrev. Det ligger langs kysten til Australia.

Korallrev består faktisk av levende dyr, som vanligvis sitter fast i havbunnen. De er en viktig del av økosystemet i havet.

Koralldyrene i Australia er truet av stigende temperaturer i havet. Når havet blir varmere, kan koralldyrene bli syke og dø.

Nå prøver forskere avle frem «superkoraller». Det er koralldyr som er avlet frem i et laboratorium. Slike koralldyr kan kanskje overleve bedre enn de som finnes naturlig ute i havet.

Metoden kalles «assistert evolusjon».

– Det startet først som en sprø idé. At vi faktisk kan hjelpe til med forandringene, og sikre bedre overlevelse, sier Kira Hughes. Hun er prosjektleder og forsker ved Universitetet i Hawaii.

Koraller avles fram i store tanker rundt om i laboratoriet på instituttet for marinbiologi ved Universitetet i Hawaii. Foto: Caleb Jones / AP / NTB

Hun har jobbet med prosjektet i flere år. Nå er hun og teamet klare til å plante koraller ute i havet.

Metodene har gitt gode resultater i forsknings-labene, sier Hughes. Nå er den største utfordringen hvordan de skal fraktes ut i havet. Både pumper og mini-ubåter har blitt vurdert.

Flere har vært skeptiske til denne nye metoden. Men Madeleine van Oppen forklarer at hensikten kun er å reparere skader. Hun jobber på det australske instituttet for havforskning.

– Mennesker har allerede blandet seg inn og påvirket korallrev i lange tider. Alt vi gjør, er å forsøke å reparere skadene, sier hun.

Hun håper metoden kan beskytte korallrevene mot klimaendringer.

– Vi er nødt til å gjøre noe for at korallene skal overleve i fremtiden, sier hun.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå