Verden

Russland forbyr organisasjon for menneske-rettigheter

Gruppen Memorial har kjempet for menneske-rettigheter i Russland i nesten 30 år. Nå får de ikke lov til å fortsette.

Gruppen Memorial har i mange år kjempet for menneske-rettigheter. Gruppen gjør arbeid i Ukraina, Kasakhstan, Latvia og Georgia – men først og fremst i Russland.

Nå blir de presset til å avslutte arbeidet sitt. Det skjer etter Høyesterett i Moskva har bestemt at gruppen er ulovlig. Dommen kom tirsdag.

– Vi er hjelpeløse, sier Aleksander Tsjerkasov, som jobber i organisasjonen. Det vil ikke være mulig å anke saken.

Memorial ble blant annet grunnlagt av Andrej Sakharov. Han fikk Nobels fredspris i 1975.

Gruppen har lenge jobbet med å kritisere regimet i Russland. De har spredt kunnskap om russisk historie, politisk undertrykkelse, og demokratiske verdier. De har også jobber med å hjelpe ofre for terrorisme og tortur. Memorial har vært en av de viktigste organisasjonene for menneske-rettigheter i Russland. Nå kan de hende de må avslutte arbeidet sitt.

Demonstranter protesterte torsdag utenfor rettsbygningen i Moskva, mot påtalemyndighetens forsøk på å forby landets eldste menneskerettsgruppe Memorial. Foto: AP / NTB

Russland mener gruppen bryter loven om «utenlandske agenter». De krever at grupper som mottar støtte fra utlandet, merker innholdet sitt. Statsminister Vladimir Putin har selv sagt at gruppen støtter terrorister og ekstremisme.

Selv mener organisasjonen at den blir forfulgt av den russiske staten. De kaller dommen et angrep mot uavhengige politiske grupper.

Mandag ble det også bestemt at en av gruppens medlemmer får 15 års fengsel. Jurji Dmitirev har jobbet med å avdekke forbrytelser som ble begått av Josef Stalin. Det var Russlands statsminister under krigen.

Dmitirev er dømt for overgrep. Men flere som støtter ham mener anklagene er en unnskyldning for å få Dmitirev i fengsel.

Russlands president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik, Kreml Pool Photo via AP / NTB

Gruppen selv har ikke hatt særlig håp om å vinne fram i retten. President Vladimir Putin sa tidligere i desember at Memorial hadde støttet terrorister og ekstreme organisasjoner.

Tjerkasov er bekymret over demokratiet i Russland.

– Vi gjør den jobben myndighetene burde gjort. De burde være takknemlige. I stedet vil de stenge oss, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå