Verden

Slik var pandemien – for 100 år siden

For 100 år siden opplevde verden en av historiens verste pandemier. 50-100 millioner mennesker døde.

Pandemien har gjort hverdagen annerledes for folk over hele verden. Men visste du at folk også var plaget av en pandemi for 100 siden?

Folk over hele verden døde av spanskesyken. Den var både svært farlig, og svært smittsom. Den varte fra 1918 til 1920, og drepte fra 50 til 100 millioner mennesker. Også i Norge døde flere tusen av viruset.

Mens vår tids pandemi startet i Kina, kom spanskesyken antakelig fra USA. Etter medier og myndigheter i Spania begynte å omtale sykdommen åpent, ble den kjent som spanskesyken.

Symptomene var like de du får av korona: stive muskler, tørrhoste, svimmelhet og hodepine.

På den tiden manglet vi teknologien og medisinen vi har i dag. Det fantes ikke vaksiner eller tester for sykdommen. Folk hadde ikke tilgang på gode medisiner. Da var det vanskeligere å bekjempe viruset.

symptomene var like de du får ved covid: stive muskler, tørrhoste, svimmelhet og hodepine.

Jeffery Taubenberger er virolog, og ekspert på spanskesyken. Han forklarer at det er mye forskere fortsatt ikke vet om sykdommen.

– Det hadde ingen måte å behandle sykdommen på. Mange som ble smittet, måtte bare vente på å dø. Det tok vanligvis rundt ti-elleve dager, sier han.

Også da stengte skoler. Folk gikk med masker, og prøvde å holde avstand til hverandre. Sykehusene ble fylt opp. I Norge delte staten også ut konjakk, fordi de trodde det kunne hjelpe mot sykdommen.

I dag er de eldste mer utsatte for alvorlig sykdom, og død. Spanskesyken var farligst for de mellom 20 og 40 år.

Spanskesyken varte i nesten to år. Til slutt utviklet folk immunitet, eller døde av sykdommen. Den fikk alvorlige konsekvenser for land over hele verden. Mange mennesker mistet sine kjære, og mange land ble politisk ustabile.

– Det er den verste tragedien vi vet om, i menneskets historie, sier Taubenberger.






Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå