Verden

India frykter ny koronakatastrofe

Varianten omikron har begynt å spre seg i India. Mange frykter en katastrofe, slik landet opplevde i fjor.

Koronasmitten øker kraftig i India. Nå forbereder landet seg på en ny katastrofe. Overbelastede sykehus og mangel på utstyr kan skape store problemer.

Hittil har kun 44% av indere fått to vaksinedoser. Det viser tall fra forsknings-instituttet «Our World in Data».

Flere indiske byer har begynt å innføre restriksjoner. Det skal hindre samme situasjonen som oppstod i fjor. Da døde 200.000 mennesker i løpet av få uker. I byen Varanasi ble lik brent døgnet rundt for å rekke å kremere alle ofrene.

I løpet av to dager har antall smittetilfeller tredoblet seg i landet. Nå blir det registrert 90.000 tilfeller hver dag. Det er trolig på grunn av den nye, mer smittsomme varianten omikron.

Statsminister Narendra Modi oppfordrer folk til å la seg vaksinere, bruke munnbind og vaske hendene. Foto: Manish Swarup / AP / NTB

I hovedstaden New Delhi blir folk bedt om å holde seg hjemme, om natten og i helgene. Fra fredag kveld som kan også bli hjemme fra jobben.

Leger og sykepleiere har snakket med nyhetsbyrået AFP. De sier det fortsatt finnes gode nyheter. Det er færre pasienter med alvorlig sykdom. I tillegg har helsearbeidere nå mer erfaring med å behandle de som blir syke.

– I fjor visste vi ikke helt hvilke utfordringer vi ville møte. Jeg tror at psykisk sett er det litt bedre, sier en helsearbeider ved et sykehus i Delhi-regionen.

Narendra Modi er statsminister i landet. Så langt har han ikke valgt å innføre nedstengning over hele landet. Det var det regjeringen valgte å gjøre i fjor. Mange frykter at en ny nedstengning vil ha store økonomiske konsekvenser.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå