Verden
Bildet er av en væpnet politimann med maske og hjelm som sikter et automatvåpen i nakken på en demonstrant som ligger på bakken med ansiktet ned. Det er mulig å se dem mellom noen trær. Foto: Vasily Krestyaninov / AFP / NTB

Minst 164 personer skal være drept etter bråket i Kasakhstan

Det har vært mye bråk i Kasakhstan som følge av høy pris på gass. Nå skal 164 personer være drept etter kamper mellom demonstranter og politi.

Siden nyttår er det blitt stadig større protester i Kasakhstan. Sist uke ble det erklært unntakstilstand i landet. Siden da skal nesten 8.000 skal være pågrepet. Over 2.000 skal være skadd. 164 personer være drept. Det meldte helsemyndighetene i landet søndag kveld.

Det er langt flere enn det som ble meldt lørdag morgen. Da sa myndighetene at 26 demonstranter og 18 folk fra sikkerhets-styrkene var drept.

Fredag fikk politi og hæren beskjed om at de ikke lenger trengte å advare før de skjøt. Det sa president Kassym-Jomart Tokajev i en tale på TV. Han sa at alle som nektet å overgi seg, dermed kunne være i fare for å bli skutt.

Krisa er den verste som har vært i Kasakhstan på flere tiår. Demonstrasjonene skal vært en reaksjon på at prisen på gass ble doblet etter nyttår. Men den har senere blitt et opprør mot ledere i landet.

Kasakhstan ble i nesten 30 år styrt av Nursultan Nazarbajev. Han sluttet i 2019. Han valgte selv at det var Tokajev som skulle ta over makta. Tokajev har fortsatt å styre landet på en autoritær måte. Dette gjør at blant annet Amnesty International har sagt at bråket også er et svar på manglende demokrati i landet. Organisasjonen jobber for menneske-rettigheter.

Selv om han sluttet som president i 2019, har både Nazarbajev og folk rundt ham bestemt mye i landet. Venner og familie sikret seg stor rikdom da han styrte, og har mye makt som følge av dette. Det er også noe av årsaken til at han også var mål for protestene. I byen Talkydorgan ble en statue av 81 år gamle Nazarbajev veltet sist uke.

– Ut med den gamle mannen, ropte demonstrantene da de rev statuen over ende.

Tokajev prøvde først å få slutt på bråket uten å bruke makt. Det klarte han ikke. Først måtte regjeringen slutte. Torsdag lovet han å sette en øvre grense for prisen på gass det neste halvåret. Fredag sa han at det var uaktuelt å snakke mer med demonstrantene.

– Hvordan kan man forhandle med kriminelle og drapsmenn?, sa han i en tale på TV.

Flere land har advart mot å bruke mer makt for å få slutt på protestene. Det samme har verdens-organisasjonen FN.

Kasakhstan var en del av Sovjetunionen før. Tokajev ba om hjelp fra andre land som har vært med der for å få kontroll igjen. Et av disse landene er Russland.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå