Verden
En ukrainsk soldat justerer geværet sitt i Donetsk-regionen ved et hus som ligger i ruiner som følge av krigen. Foto: Andrij Dubtsjak / AP / NTB

Mykhajlo er ukrainsk soldat – Vi kan stanse fienden

Mykhajlo (29) passer på grensen i den lille byen Avdijivka, i Ukraina. Bare kilometer unna har russiske styrker kontrollen.

Situasjonen mellom Russland og Ukraina er anspent. I dag møtes diplomater fra Russland og USA i Sveits for å diskutere.

Blant ukrainske soldater ved grensa til Russland er det lite håp. Mange av dem tror ikke samtalene mellom Russland og USA vil endre noe.

– Jeg tror ikke disse samtalene vil gjøre det verre, sier den 29 år gamle soldaten Mykhajlo.

Han er kledd i skuddsikker vest og hjelm fra militæret. Han går i grøftene som er gravd i byen Avdijivka. Den ligger like nord for storbyen Donetsk. Der har russiske separatister hatt kontroll siden 2014.

Det samme året tok Russland kontroll over den ukrainske Krim-halvøya. Siden har ukrainske styrker kjempet for å få kontrollen tilbake. Det har de ikke klart.

Over 13.000 mennesker er drept, ifølge FN.

Et forlatt hus ved frontlinjen øst i Ukraina. Foto: Andrij Dubtsjak / AP / NTB

Mykhajlo passer på ved frontlinjen. De siste ukene har eksperter lurt på om det er en reell fare for at Russland vil invadere.

Russland avviser at dette er planen. Likevel har de plassert ut rundt 100.000 russiske soldater ved den ukrainske grensen.

Kravet fra Vesten er at styrkene trekkes tilbake. Kravet fra Russland er at Vesten lover at Ukraina ikke bli med i Nato. Nato er en militær allianse mellom mange vestlige land. Norge er også med i samarbeidet.

USAs president, Joe Biden, har advart om at en russisk invasjon i Ukraina vil få alvorlige følger.

I helgen var det store demonstrasjoner i Ukrainas hovedstad Kiev og en rekke andre byer i verden. De ønsker at USA skal si tvert nei til Russlands krav. Foto: Efrem Lukatskij / AP / NTB

Mykhajlo sier han merker at russiske styrker provoserer med vilje. De har avfyrer skudd, og flytter mer militrært utstyr ved grensen enn før.

– Vi er klare. Vi kan stanse fienden, fastslår han.

At konflikten skal løses i Sveits, tror han ikke noe på.

– Selv om de blir enige om noe, er avtalene med Russland aldri verdt papiret de er skrevet på, sier den 29 år gamle soldaten.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå