Verden

Må han slutte som følge av ulovlige fester?

Onsdag må Boris Johnson svare for anklager om fester mens landet var stengt ned. Flere krever at han må slutte som statsminister.

Det har vært flere anklager om at folk fra regjeringen har hatt fester i statsminister-boligen mens landet var stengt. Johnson har selv nektet å svare på om han har vært med på noen av disse. Men det kan han bli tvunget til onsdag.

Da skal han møte i parlamentet i Storbritannia. Der skal han svare på spørsmål fra andre politikere. Du kan følge det her fra klokka 13. Det er ventet at mange av disse vil handle om fester. Særlig en bestemt.

For TV-kanalen ITV har vist fram en e-post fra Marin Reynolds. Han er privatsekretæren til Johnson. I e-posten blir det ble invitert til «drinker med sosial distanse». Det skal ha skjedd i hagen til Downing Street i mai 2020.

– Ta med egen sprit, sto det i e-posten som ble sendt til rundt 100 personer.

Det var et helt annet signal enn folk flest i Storbritannia fikk samme dag. De fikk beskjed om å holde seg hjemme. De fikk vite at de bare kunne møte én person i tillegg til folk de bor med. Politiet i London ga også en slik beskjed samme dag.

Ifølge vitner skal både Johnson og hans kone Carrie ha vært til stede under festen.

Johnson har fått mye kjeft siden de andre festene ble kjent før jul. Nå er det enda mer press på ham etter at det er kommet enda en ny anklage.

Partiet har fått merke at velgerne er sinte. De gjør det veldig dårlig på meningsmålinger. Flere mener de kan ha tapt et valg som følge av anklagene. Andre partier krever at han slutter.

Keir Starmer er leder for arbeiderpartiet i landet. Peter Cardwell sier til kanalen Sky News at Starmer har en viktig rolle onsdag. Cardwell har vært rådgiver for både Theresa May og Johnson. Det er et spørsmål Cardwell mener må bli stilt flere ganger, til det er et klart svar: – Var du med på festene, Boris Johnson. Ja eller nei?

Festene var også tema i parlamentet tirsdag. Men da var ikke Johnson der. Men det var Jim Shannon. Han er valgt inn fra Det demokratiske unionspartiet (DUP) i Nord-Irland. De har vært en viktig støtte for Johnsons parti før. Shannon var sterkt preget av en ny anklage om fester.

– I Nord-Irland har vi nå over 3.000 døde av korona. Det skjedde sist uke. Det er 3.000 personer som fulgte reglene. De er døde. En av dem var min svigermor, som døde alene, sa Shannon. Avisa The Journal har delt en video som viser at Shannon hadde vansker med å fortsette.

Den siste historien er den tolvte i en rekke påståtte fester som skal ha skjedd mens det var strenge regler i landet. På alle skal det ha vært folk med ulike forbindelser til regjeringen.

Den første som ble kjent skal ha skjedd før jul 2020. Det var en fest for de ansatte. Der skal det ha blitt holdt taler og folk skal ha drukket alkohol og fått gaver.

Det skal undersøkes om Johnson og regjeringen har brutt en eller flere regler som skulle hindre korona. De har gitt den jobben til Sue Gray. Hun skulle først undersøke julefesten, men har fått mer å undersøke. Gray skal også undersøke den mulige festen 20. mai 2020, ifølge avisa The Guardian.

De skriver også at hun har ledet flere slike undersøkelser før. Flere av disse skal ha ført til at politikere eller andre ledere har blitt tvunget til å slutte i jobben sin.

---

Boris Johnson og fester

  • Det skal ha vært flere fester i den britiske statsminister-boligen under pandemien.
  • Flere skal ha skjedd mens landet var helt stengt.
  • Boris Johnson nekter for å vite noe om slike fester.
  • Men vitner sier de har sett både Johnson og kona på en av festene.

---Siste utgave

På forsiden nå