Verden

Flere dansker er siktet for å ha røpet statshemmeligheter

Fire dansker er siktet for å ha røpet statshemmeligheter. En av dem har vært forsvarsminister. En annen er sjef for etterretning i det danske Forsvaret.

Lars Findsen har vært sjef for danske Forsvarets Efterretnings-tjeneste (FE) i seks år. Han ble pågrepet 8. desember, men det tok flere uker før det ble kjent at han var i fengsel. 10. januar møtte han i retten. Da nektet han for å ha gjort noe galt. Han ba selv om at det skulle bli kjent at han var pågrepet. Etter møtet sa han til media at han mener siktelsen er «vanvittig».

Det ble tidlig meldt at det var tre andre siktede i saken. Det er både folk som jobber eller har jobbet for FE eller overvåknings-politiet (PET). De tre andre er ute av fengsel, men er fortsatt siktet.

Ifølge kanalen Danmarks Radio (DR) skal saken handle om at noen har delt hemmelig informasjon med danske medier. Det er uklart hva slags informasjon og hvilke medier som har fått den. Men det skal vært informasjon som har vært svært hemmelig.

Saken har over lang tid blitt etterforsket av PET. De skal blant annet ha overvåket og avlyttet Findsen.

Det er få andre som har fått vite om flere hemmeligheter i Danmark. Findsen ble sjef for PET kort tid etter at terroren i USA 11. september 2001. I 2008 ble han departementssjef i Forsvarsdepartementet. I 2015 ble han sjef for FE. De siste 20 årene har Findsen hatt fast plass i sikkerhets-utvalget til den danske regjeringen. Nå er han altså siktet for å røpe en eller flere av disse hemmelighetene.

Avisa Politiken mener de vet mer om hva som er årsaken til at Findsen og de tre andre er siktet.

I desember fikk nemlig flere danske redaktører besøk. Den ene som tok kontakt var Finn Borch Andersen, som er sjef i PET. Den andre var Svend Larsen som fungerer som sjef for FE. De advarte om hvilke følger det kunne få hvis avisene valgte å offentliggjøre hemmelige opplysninger.

Senere kunne Martin Krasnik fortelle at det var snakk om tre saker på møtet. Han er redaktør for Weekendavisen. Den ene var om danske Ahmed Samsam. Han er dømt for terror i Spania. Men ifølge avisa Berlingske har Samsam vært agent for dansk etterretning.

En annen sak var om måten Ekstra Bladet har dekket situasjonen for danske kvinner og barn i fangeleirer i Syria. Avisa har fått priser for den journalistikken.

Den tredje saken aviser var om et samarbeid mellom USA og Danmark. Flere danske aviser har skrevet mye om hvordan de to landene har jobbet sammen om etterretning. Avisene skal ha blitt advart mot å jobbe mer med dette.

FE fikk kritikk for dette i august 2020. Da ble Findsen og fire andre måtte ta pause fra jobben. Det ble undersøkt om de hadde utsatt dansker for en uriktig risiko for å bli overvåket av USA. Men det ble avgjort at det ikke var slik.

I alle de tre sakene gjenga danske medier informasjon som var merket med hemmelig. Det har ført til at minst åtte danske journalister fra ulike medier måtte i avhør hos politiet sist uke.

Det er 42 år siden Danmark har brukt den delen av loven som Findsen og de tre andre er siktet for å ha brutt. Den er i den delen av loven som er om «landsforræderi». Det kan føre til en straff på 12 år i fengsel. Det skriver DR.

Fredag ble det kjent at Claus Hjort Frederiksen er siktet for å ha brutt den samme paragrafen i loven. Han har vært en viktig politiker i Danmark i flere år. Så sent som i 2019 var han dansk forsvarsminister. Det hadde han vært siden 2016. Han har også vært minister med ansvar for andre saker før.

Frederiksen har selv valgt å si at han er siktet.

– Jeg er siktet for å ha brutt grensene for min ytringsfrihet. Jeg har uttalt meg som politiker i parlamentet i en politisk sak. Jeg har ikke noe mer å si om dette nå. Jeg kunne aldri drømt om å gjøre noe som kunne gjøre skade på Danmark eller landets interesser, sier han.

Frederiksen er dermed den femte som er siktet for å ha brutt denne loven. Det er uklart om det er en forbindelse mellom saken hans og de fire andre.

Men ifølge nyhetsbyrået Ritzau er Frederiksen siktet for noe han sa på TV. Det var i programmet «Lippert». Der sa han at det var en avtale mellom USA og Danmark om å hente ut informasjon fra internettkabler. Dette skulle ha vært en hemmelig avtale. DR melder også at Frederiksen har uttalt seg om en slik avtale til Weekendavisen i 2020.

Avtalen må ha vært laget på 90-tallet eller tidlig på 2000-tallet. For den var godkjent av danske Poul Nyrup Rasmussen og Bill Clinton fra USA. De ledet hvert sitt land fra 1993 og fram til 2001.

---

Kort om saken

  • Fem dansker er siktet for å ha røpet en eller flere av hemmelighetene til staten.
  • En av dem er sjef for etterretning i forsvaret.
  • En annen har vært forsvarsminister.
  • Blir de dømt, kan de måtte være i fengsel i 12 år.

---

Siste utgave

På forsiden nå