Verden

Øya Tonga er isolert fra resten av verden

En tsunami skylte over øya Tonga lørdag etter et vulkanutbrudd. Nå er øya uten kontakt med resten av verden.

Lørdag hadde vulkanen Hunga Tonga-Hunga Ha’apai et utbrudd. Den ligger på en ubebodd øy. Utbruddet fortsatte søndag. På øya Tonga slo en tsunami (flodbølge) inn. Den skapte en bølge på 1,2 meter. Flere hus ble oversvømt.

Utbruddet har fått store følger for øya. De som bor der, sier at Tonga ligner på et månelandskap. Øya har blitt dekket av et lag med vulkansk aske, skrev kanalen BBC søndag. Så mange som 80.000 mennesker er berørt av utbruddet, sier organisasjonen Røde Kors.

Vulkanutbruddet har også gjort at det er strømbrudd. Linjer for å ha kontakt med omverdenen er kuttet. Det kan ta opp til to uker å få tilbake forbindelsen til internett i landet. Nabolandene jobber fortsatt med å få oversikt over skadene.

Jacinda Ardern er statsminister i New Zealand. De sier de tor det er store ødeleggelser.

– Vi vet at det er et stort behov for vann, sier hun. De snakker med folk på øya via satellitt-telefon.

Tonga har klart å få tilbake strømmen i mesteparten av hovedstaden Nuku’alofa.

Både Australia og New Zealand har sendt fly til øyriket. De har også gjort klart transportfly. De er klare til å fly inn mat og annet folk trenger på øya. De kan slippes fra lufta eller flyene kan lande om det er mulig. De første flyvningene er for å få oversikt. De vil viser hvor det er mest behov for hjelp. Hjelperne vil også snakke med regjeringen i Tonga om hvor mye skader vulkanutbruddet har skapt.

For tonganere i utlandet har de siste dagene vært dramatiske. Mange får ikke kontakt med slektningene sine. De vet ikke hvordan de har det. De frykter at husene skal være oversvømmet, og at hjem skal være begravd i aske. Dessuten skaper det problemer for familier som er avhengig av penger fra slektninger i utlandet.

Trolig er nettverkskabelen til øya brutt, sier de som leverer internett. Det nærmeste skipet som kan reparere det, er i Papua Ny-Guinea. Det er omtrent 4.200 kilometer unna. Det er ikke første gang Tonga har blitt isolert. I 2019 kuttet et anker nettverkskabelen ved et uhell.

Det siste utbruddet ble registrert like etter klokka 23 norsk tid søndag kveld. Det viser overvåking, ifølge Darwin Volcanic Ash Advisory Centre. Varslingstjenesten Pacific Tsunami Warning Centre melder om store bølger i området.

– Dette kan komme fra et nytt utbrudd i Tonga-vulkanen. Det er ikke registrert noen større jordskjelv som kan ha forårsaket disse bølgene, sier de.

Vulkanutbruddet lørdag slå ut på målinger over hele verden.

Siste utgave

På forsiden nå