Verden
Ukrainske grensesoldater langs grensen til områdene kontrollert av russiske separatister. Foto: Ukrainian Board Guard Press Office via AP / NTB

Tyskland – Vil gjøre alt for å beskytte Ukraina

Spenningen fortsetter mellom Russland og Vesten. Nå lover Tyskland at de gjøre det de kan for å beskytte Ukraina.

Situasjonen i Ukraina er fortsatt spent. Flere europeiske land frykter at Russland skal invadere landet. Russland ser på Vestens innflytelse i landet som en trussel.

Russland har hatt flere møter med USA i det siste, for å løsne opp i konflikten. Mye tyder på at det ikke har gått så veldig bra.

Vladimir Putin er Russlands president. Hans talsmann, Dmitrij Peskov, sier de to partene ikke forstår hverandre.

– Det finnes noe forståelse mellom oss. Generelt kan vi nå si at vi nå er i totalt forskjellige spor, sa han i et intervju med nyhetskanalen CNN sendt søndag.

Han, som mange andre, er bekymret over situasjonen.

– Og dette er ikke bra. Det er urovekkende, sa han.

Nå har Tyskland advart om at de vil beskytte Ukraina. Det sa landets utenriksminister, Annalena Baerbock, i Kiev på mandag.

– Vi vil gjøre alt for å garantere Ukrainas sikkerhet. Vi vil gjøre alt for å garantere Europas sikkerhet, sier hun.


Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock. Arkivfoto: Michael Sohn / AP / NTB

Hun har også møtt Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, for å diskutere situasjonen. Tirsdag skal hun videre til Moskva, for samtaler med russiske myndigheter.

Flere andre europeiske land har også advart om at de vil støtte Ukraina. Sveriges har økt sine militære styrker på øya Gotland.

Soldater fra Gotlands regiment patruljerer i Visby havn torsdag. Russlands mobilisering ved Ukrainas grense og den økte spenningen mellom Russland og Nato har fått det svenske forsvaret til å øke sin synlige virksomhet, blant annet på Gotland. Forsvaret kaller det en beredskapsjustering.
Foto: Karl Melander/TT / NTB

Det gjør de for å «vise for en eventuell motstander at de er aktive i sitt forsvar». Danmark har nylig sendt 220 millioner kroner til Ukraina for å støtte dem i konflikten.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå