Verden

De rike har fått flest, mens de fattige minst

Rike land har gitt millioner av vaksinedoser til fattige land under pandemien. Men mange av dem går ut på dato før de i det hele tatt kommer dit.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har vært kritisk til hvordan vaksinene er blitt fordelt. De mener det har vært urettferdig.

Forrige måned måtte fattige land si nei til rundt 100 millioner vaksine-doser. Årsaken er at de er i ferd med å gå ut på dato. Landene har ikke mulighet til å bruke de opp før det skjer.

Mens rike land har hatt penger og makt til å sikre seg nok vaksiner. Både til å gi ett, to og tre stikk, og noen ganger fire, har de fattige måtte takke ja til doser som er blitt til overs. Doser som er i ferd med å gå ut på dato.

For en måned siden fikk vi se bilder fra Nigeria. Der viste landet hvor mange vaksiner som måtte kastes. Over en million AstraZeneca-doser ble brent. Landet rakk ikke å bruke dem mens de fortsatt var fine.

– De rike landene kjøpte alle vaksinene og tilbød dem deretter for donasjon når de var i ferd med å gå ut på dato. Det sa Faisal Shuaib før jul. Han jobber med helse i Nigeria.

Dette har igjen ført til at flere afrikanske land må takke nei til nye vaksiner.

– De fleste avslagene skyldes at dosene går ut på dato. Den korte holdbarheten er for dårlig. Det sier Etleva Kadilli. Hun jobber for Unicef.

– Vi må få en bedre holdbarhet. Dette er vanskelig. Spesielt når land ønsker å nå ut til folk i områder som er ikke er så tilgjengelige, sier hun.

Ifølge Kadilli har flere land bedt om at leveranser blir utsatt til etter mars. Da vil de ha en bedre mulighet til å oppbevare vaksinene kaldt.

WHO sa at 92 av de 194 landene som er medlem ikke har greid å vaksinere 40 prosent av folket innen slutten av 2021. Nå er målet at alle land skal ha vaksinert 70 prosent av folket sitt innen midten av 2022.

---

Kort om saken

  • Verdens helseorganisasjon har vært kritisk til hvordan vaksinen er blitt fordelt.
  • De rike har fått mange vaksiner. De fattige har fått mindre.
  • De vaksinene de rike landene har til overs sendes til de fattige.
  • Et problem er at vaksinene ikke har nok holdbarhet. Det betyr at når de fattige landene får vaksinene så er de i ferd med å gå ut på dato.

---

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå