Verden

Elefanter dør på søppelfylling på Sri Lanka

Rundt 20 elefanter kan ha dødd av å spise plastavfall i Sri Lanka. Mydighetene har lovt tiltak for å redde dyrene, men de har enda ikke har blitt innført.

Rundt 20 elefanter har dødd i Sri Lanka. Plasten på en søppelfylling der får skylden. Flere kan komme til å dø, advarer en veterinær.

De siste årene har rundt 20 elefanter dødd, etter de har spist plast fra søppelfyllingen. Det har skjedd i landsbyen Pallakkadu på Sri Lanka.

I begynnelsen av januar ble to elefanter igjen funnet døde nær søppelfyllingen.

Undersøkelser av dyrene viste at de har svelget store mengder plast. Det sier veterinær Nihal Pushpakumara.

– Matpapir, plast, andre ufordøyelige ting og vann. Det var det eneste vi kunne finne da vi undersøkte elefantene. Det elefanter vanligvis spiser og fordøyer, var ikke å se, sier han til nyhetsbyrået AP.

Elefanter på jakt etter mat på søppelfyllingen i Pallakkadu på Sri Lanka. Foto: Achala Pussalla / AP / NTB

Elefanter er dypt respektert på Sri Lanka. Men de er også en truet dyreart. Bestanden har sunket fra rundt 14.000 dyr på 1800-tallet, til rundt 6.000 i 2011.

De blir stadig mer sårbare. Mange elefanter nærmer seg områder med mennesker på jakt etter mat. Det fører til at de blir jaktet på og drept, av bønder som vil beskytte jordene sine.

De sultne elefantene leter derfor i avfallet på søppelfyllingen. Rundt om i landet finnes 54 slike steder, fulle av søppel. Da ender de med å spise plast de ikke tåler, sier veterinær Pushpakumara.

– De slutter til slutt å spise, og blir for svake til å holde de tunge kroppene sine oppreist. Når det skjer, klarer de ikke lenger få i seg mat eller vann. Det ender med at de dør, sier han.

I 2017 lovte regjeringen å gjøre noe med situasjonen. De skulle sette opp gjerder for å få dyrene til å holde seg unna. Men tiltakene de lovet, er fortsatt ikke innført.

Keerthi Ranashinge jobber i de lokale myndighetene i byen. Han sier elefantene skaper frykt blant bygdas beboere.

– Selv om noen ser på dem som en trussel, er elefantene også en ressurs. Myndighetene må finne en måte å beskytte både mennesker og elefanter på, sier han.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå