Verden

Kan ta flere uker før Tonga blir koblet til verden igjen

Lørdag og søndag var det utbrudd i en vulkan i landet Tonga. Det har ført til at landet er nesten helt isolert fra resten av verden. Slik kan det forbli i flere uker.

Det er store skader i Tonga etter at vulkanen Hunga Tonga-Hunga Ha’apai hadde utbrudd. En av følgene er at en kabel mellom Tonga og landet Fiji ble ødelagt. Denne blir brukt til å ha kontakt med resten av verden. Nå er det bare mulig å ha kontakt ved å ringe med en telefon koblet opp mot en satellitt.

Det blir neppe bedre før midten av februar. I beste fall. Ifølge utenriksdepartementet på New Zealand vil det ta minst fire uker å få fikset den gamle kabelen, eller ordne en ny. Det er svaret de har fått fra et selskap som kan gjøre en slik jobb.

Det tok tre dager før myndighetene på Tonga selv kom med en uttalelse om det som har skjedd. Da sa de at utbruddet i landet var en katastrofe det var umulig å sammenligne med noe annet.

Det bodde ingen på øya der vulkanen ligger. Øya er nå knust som følge av utbruddet. Den var ganske stor før, men nå er det bare to holmer igjen.

Det er også enorme skader på flere andre øyer. Flere fly har tatt bilder fra lufta. Disse viser at det som før var grønn natur og bygninger, nå er helt dekket av grå aske.

Denne asken har gjort det umulig for fly å lande med nødhjelp. Derfor er det også sendt flere skip for å hjelpe folket i Tonga. Men skipene er fortsatt noen dager unna landet. Det er blant annet behov for rent drikkevann.

Onsdag morgen er det klart at fly kan lande på én rullebane. Den er ryddet for aske.

Jonathan Veitch har ansvar for hjelp i kriser for verdens-organisasjonen FN. Han sier rullebanen var dekket av et lag aske på oppimot 10 centimeter.

– Den er ryddet, men ikke tatt i bruk ennå, sier han. Det er ventet at det vil lande fly fra Australia og New Zealand torsdag.

Så langt er det meldt om minst tre døde etter utbruddet.

Siste utgave

På forsiden nå