Verden

Slik vil Østerrike påby folk å vaksinere seg

Snart kan det bli påbud om å være vaksinert mot korona i Østerrike. Det er ventet at regjeringen vil få støtte til et forslag om dette.

Torsdag kan Østerrike vedta noe ingen andre land i Europa har gjort. Da skal politikerne i landet stemme over om det skal bli påbudt å vaksinere seg mot korona.

Et siste utkast til loven ble presentert søndag. Da sa kansler Karl Nehammer at det ikke var en kamp mellom folk som er vaksinert eller ikke. Han sa at vaksinen er den beste måten å sikre at begge grupper kan leve sammen i frihet igjen. Det skriver avisa Politico.

Først ville regjeringen at loven skulle gjelde alle over 14 år. Men det er endret for å kunne få nok støtte til å vedta loven, ifølge avisa EuroNews og nyhetsbyrået AP. Nå skal den gjelde for alle over 18 år. Nehammer skal ha vært en av de som ønsket denne grensa. Årsaken er at de ellers kunne blitt nødt til å straffe barn.

Regjeringen har jobbet med denne loven siden sent i november. Selv om noe er endret, så er det ingen endring på det viktigste. Folk skal bli påbudt å ta vaksinen om de er friske nok til det. Og de kan få store bøter om de nekter.

– Vi vil alltid være på etterskudd om vi ikke krever at folk vaksinerer seg, sier Wolfgang Mueckstein. Han er helseminister i landet.

Han har advart om at det trolig kommer nye varianter av korona i tiden framover, også etter omikron. Han minner om at det er uklart hvor lenge folk er immune etter disse variantene. Det er viktig å vite før høsten, mener han.

Loven skal gjelde fra 1. februar om den blir vedtatt. Men ingen vil kunne bli utsatt for noen form for reaksjon før midten av mars.

Da skal politi starte med tilfeldige prøver og kontroller. Da skal folk vise fram sine koronapass.

Folk som da ikke kan bevise at de er vaksinert, må bevise det skriftlig innen en frist. De kan få en bot på rundt 6.000 kroner om de ikke gjør som de skal.

Hvis myndighetene mener noen bruker for lang tid på å bli vaksinert, kan de minne folk på dette, sa Nehammer.

Hvis folk likevel ikke gjør noe da, så blir det satt opp en avtale om vaksinering for dem. Det er også bot for de som velger å ikke møte opp. I verste fall kan en sånn bot bli så mye som 36.000 kroner om folk krangler.

Ifølge regjeringen kan én person få en slik bot fire ganger i året. Det skal ikke bli mulig å sone straffen i fengsel i stedet for å betale, skriver Euronews.

Rundt 75 prosent av voksne i Østerrike er fullvaksinerte.

Så sent som lørdag var det flere tusen som protesterte mot loven. Flere krever også at regjeringen må slutte som følge av at de vil vedta en slik lov. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

---

Kan påby korona-vaksine

  • Østerrike kan påby folk å vaksinere seg mot korona.
  • Politikere kan vedta det torsdag.
  • Uvaksinerte kan få bøter fra midten av mars.

---



Siste utgave

På forsiden nå