Verden

Sender politi inn til slummen for å rydde opp

Mange av slummene i Brasil er styrt av kriminelle. Det ønsker myndighetene å få gjort noe med. Alle er ikke enig i måten de gjør det på.

Rundt 1.200 politi med våpen ble sendt til favelaene i Rio de Janeiro. Dette er en av Rios fattigste områder. Der ønsket politiet å rydde opp i kriminelle gjenger.

Mange av favelaene blir styrt av gjenger som selger narkotika.

Myndighetene sier at aksjonen er en langsiktig plan. De ønsker å få orden og forbedre forholdene i favelaene. Men de har fått kritikk for hvordan de gjør det.

Noen mener de gjør dette uten å ha snakket med de som faktisk bor der.

Politiet rykket inn på onsdag. Mange av de som bodde der ble skremt. Favelaen de rykket inn til heter Jacarezinho. For ett år siden hadde politiet et av de dødeligste aksjonene noen gang her.

Da rykket de også inn mot kriminelle gjenger. 28 mennesker ble drept.

Det er usikkert om hvor mange som bor der. Men byens ledere mener de er rundt 90.000 mennesker.

Journalister bekreftet at politiet var der og hadde store våpen. Butikkene hadde stengt igjen vinduer og dører. Stemningen skal ha vært svært spent.

Aksjonen til politiet er en del av en større operasjon. Cladio Castro sier at målet er å rydde opp i disse områdene. Han er guvernør.

– Det har tatt måneder å lage et program som kan endre livene til de som bor der. Vi skal gi dem verdigheten og muligheter tilbake. Denne aksjonen er bare begynnelsen. Dette dreier seg om mye mer enn sikkerhet, sier Castro.

Lignende aksjoner vil skje flere steder i løpet av de neste månedene.

Det var få innbyggere som ville snakke med journalister under aksjonen. Mange fryktet at de fikk en straff for å gjøre det. Men Antonio Carlos Ferreira Gabriel var villig til å snakke.

– For guds skyld. Vi vil ikke ha 1.200 politifolk i gatene. Det vi ønsker oss er 1.200 prosjekter innen kultur, idrett, helse og økonomi. Det er det vi trenger, sier Gabriel.

---

Kort om saken

  • Myndighetene i Brasil sender politi inn til ulike slumområder.
  • De ønsker å få kontroll på disse områdene.
  • Mange av de er styrt av kriminelle gjenger.

---

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå