Verden

Utbruddet var flere hundre ganger kraftigere enn Hiroshima-bomben

For litt over en uke siden ble øya Tonga utsatt for et vulkanutbrudd. Utbruddet skal ha hatt en sprengkraft på 5 til 30 megatonn sprengstoff.

Et megatonn er en million tonn. En bil veier cirka 1,5 tonn. Det betyr at et megatonn er nesten en million biler. Så mye sprengkraft hadde vulkanutbruddet på øya Tonga 15. januar.

Det er flere hundre ganger kraftigere enn atombomben USA slapp på Hiroshima i Japan. Der var sprengkraften rundt 15.000 tonn.

Utbruddet i Hunga Tonga-Hunga Ha’apai-vulkanen kastet aske og gjørme opp til 40 kilometer opp i atmosfæren. Det laget også en stor bølge, som kalles tsunami.

Selve øya vulkanen lå på, ble fullstendig utslettet av eksplosjonen. Øya lå rundt 65 kilometer fra Tongas hovedstad Nuku’alofa.

Skyen av aske ødela drikkevannet til Tonga.

I Tonga er det fortsatt uklart hvor mye som er ødelagt. Eksplosjonen ødela alt av kommunikasjon de hadde. Mary Lyn Fonua sier at asken har dekt til mye og kan påvirke helsa til folk. Hun er lokal journalist.

– Trykkbølgen fra skapte kaos, og vi er først nå på vei tilbake til normalen. Asken kommer til overalt. Den irriterer øynene. Du får sår i munnviken og alle har svarte fingernegler, sier Fonua.

Australia, Japan og New Zealand har hjulpet med å skaffe vann til Tonga.

---

Kort om saken

  • Øya Tonga ble utsatt for et vulkanutbrudd.
  • Det skal ha vært flere hundre ganger kraftigere enn bomben USA slapp på Hiroshima i Japan.
  • Selve øya vulkanen lå på, ble utslettet av eksplosjonen.

---

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå