Verden

Det du må vite om Taliban

Terror, strenge regler og undertrykkelse av kvinner. Taliban er lederne i Afghanistan.

Taliban dro til Norge i privatfly. Norske myndigheter betalte millioner for besøket. Og mange kritikere raser.

Hvem er disse mennene?

Taliban er en islamsk bevegelse. De er kjent for sitt strenge styre. Små forbrytelser kan føre til dødsstraff. Kvinner har lite frihet. Dessuten har de drevet med opprør og terror.

Bevegelsen styrte Afghanistan fra 1996 til 2001. Det var terror som til slutt tok makta fra dem. Gruppa al-Qaida hadde fått lov til å være i landet. Der planla de angrep. Og i 2001 skjedde det.

To fly krasjet inn i to høye bygninger i New York i USA. To andre fly krasjet andre steder. Al-Qaida fikk raskt skylda for dette voldsomme angrepet. Omtrent 3.000 mennesker døde.

Kort tid etter tok USA seg inn i Afghanistan. De fjernet Taliban fra makta. Jakten på Osama bin Laden fra al-Qaida var i gang. Soldater fra utlandet ble værende lenge. Selv etter at Obama var drept. Først i 2021 hentet USA og andre land soldater hjem. Og da tok Taliban over makta i Afghanistan igjen.

Arkivbilde av Osama bin Laden fra 1998. 
Foto: AP / NTB

Landene i verden nekter å anerkjenne Taliban som landets ledere.

– Jeg skjønner at mange reagerer når de ser Taliban i Norge. Det er en bevegelse som har stått for terror-handlinger. Det er en bevegelse som har tatt over Afghanistan. De har verdier som ligger langt fra våre.

Det sa Norges statsminister Jonas Gahr Støre til kanalen TV 2. Han måtte svare på kritikk for at Taliban fikk komme til Norge.

Taliban trenger penger. De trenger at verden igjen hjelper afghanerne. Hjelpa ble stoppet da de tok makta i landet i august i fjor.

Taliban ble til i 1994. Det skjedde i byen Kandahar. Og årsaken var borgerkrig. Landet måtte ha lov og orden igjen. Mulla Mohammad Omar ledet Taliban.

Bevegelsen vokste raskt. De tok kontroll i deler av Afghanistan. De tok hovedstaden Kabul i 1996. Afghanistan skal bli et islamsk land, sa de.

Og nå ble det vanskeligere å være kvinne. De kunne bare arbeide i hjemmet. De måtte dekke seg helt til ute. Ingen fikk se TV, høre musikk eller drive med sport.

I 2001 ga USA Taliban en sjanse. De kunne gi dem terroristen bin Laden. Hvis ikke, kom USA til å angripe dem. Taliban ville ikke gi fra seg bin Laden. De foreslå å gi ham gjennom Saudi-Arabia. Men da nektet USA.

Fra 2001 styrte andre Afghanistan. Både USA og andre hadde soldater i landet. Også Norge. Men Taliban var der fortsatt. Og de fortsatte å gjøre opprør.

20 år senere trekker USA seg ut. Det samme gjør forsvars-samarbeidet Nato. Da tok Taliban tilbake det de mistet. 15. august 2021 tok de Kabul igjen.

Nå er det full krise i landet. Store deler av folket sulter. Det er årsaken til at Vesten igjen vil snakke med Taliban.

Andre kilder: NTB og snl.no

Representanter for Taliban bor på Soria Moria hotell i Oslo og skal ha samtaler med vestlige representanter om menneskerettigheter og nødhjelp.
Foto: Torstein Bøe / NTB





Siste utgave

På forsiden nå