Verden

Onsdag kan vi få vite om han var med på ulovlige fester

Mye tyder på at onsdag blir en travel dag for Boris Johnson. Han må møte og svare på spørsmål i parlamentet. Men det er også ventet svar på om han ha brutt loven.

De siste ukene har Boris Johnson måttet svare på mange spørsmål om ulovlige fester. Blant annet i parlamentet. Slik er det også ventet å bli denne uka. Og spørsmålene kan bli verre å svare på enn før.

Tirsdag ble det kjent at engelsk politi vil finne ut om Johnson har brutt loven. Han er anklaget for å ha vært med på fester, mens landet var stengt som følge av korona. Det som gjør det så alvorlig, er at han er statsminister. Han var dermed en av de som laget reglene folk måtte følge.

Saken har fått navnet «Party-gate». De siste ukene har det kommet stadig nye historier som skal ha skjedd i 10 Downing Street. Det er både kontor og bolig for statsministeren.

Flere har krevd at Johnson må slutte som følge av festene. Han nektet først for at det kunne ha vært ulovlige fester. Senere har selv beklaget noe av det som har skjedd, og sagt at han burde løst det på en annen måte. Han har blant annet sagt han trodde den ene festen var et møte.

Den var i mai 2020, da folk bare fikk møte én annen person. Da skal det ha vært en fest i hagen i 10 Downing Street, og folk ble bedt om å ta med seg sitt eget drikke til festen. Det viste en e-post som er delt med mediene. Flere har gjort narr av Johnson for denne unnskyldningen.

Han har også sagt at han vil vente med å slutte. Årsaken er at han har ønsket å få undersøkt hva som kan ha blitt gjort galt. Den jobben ble gitt til Sue Gray. Hun jobber for myndighetene, og har laget en rapport. Den har vært ventet å bli klar denne uka. I den skal hun gi svar på om loven ble brutt, og om Johnson har løyet om det.

Det er ventet at rapporten vil bli klar onsdag. Det ble klart etter at britisk politi meldte om at de synes det er greit. For det var mulig at de ville be om at den ble utsatt. Årsaken var at det kunne påvirke politiet som skal undersøke noe av det samme.

Flere britiske medier melder onsdag morgen at rapporten snart kan bli kjent. Det er ventet at det kan skje onsdag ettermiddag. Ifølge kanalen ITV News kan den også bli kjent torsdag.

Robert Peston er politisk redaktør for ITV News. Han sier at han er kjent med at det er en rapport som vil bli «svært ubehagelig» å lese. Både for Johnson og politikere fra samme parti.

Det er sagt at rapporten vil bli gjort kjent for alle som vil lese den. Men utenriksminister Liz Truss sa onsdag morgen at det er uklart om hele rapporten kan bli delt. Årsaken er at det kan være behov for å holde noe hemmelig av hensyn til sikkerhet. Det melder avisa The Guardian.

Flere politikere sier de har liten eller ingen tillit til Johnson som leder. Både for Det konservative partiet, men også som leder for landet. Det er allerede noen i hans eget parti som krever at han må slutte. Det er også antatt at flere vil kreve det om rapporten viser at han har brutt loven, og løyet om det.

De konservative har 360 plasser i parlamentet. Om 54 av politikerne deres krever det, skal de stemme over om de har tillit til Johnson. Dermed kan det om få dager bli klart om Johnson må slutte som statsminister.

I så fall kan det bli valg i Storbritannia. Det mener Jacob Rees-Mogg, ifølge kanalen BBC. Han er leder for underhuset i parlamentet.

Siste utgave

På forsiden nå