Verden

De åpner til tross for mye smitte

Flere land fjerner alle korona-regler. Mens andre stenger ned igjen.

Omikron gir mildere sykdom enn korona har gitt tidligere. Det gjør at flere land nå myker opp korona-reglene. Det gjør de til tross for rekord-mye smitte flere steder.


Tirsdag 1. februar fjerner Danmark alle korona-regler for folk i landet. Men uvaksinerte som reiser til Danmark, må fortsatt teste seg og gå i karantene.


En smilende statsminister Mette Frederiksen talte til danskene forrige uke.

– Om få dager vil Danmark igjen være åpent, sa hun på en presse-konferanse. Det skjer selv om Danmark mandag var nummer to på lista over land med mest smitte i verden.


Storbritannia åpnet opp mye allerede forrige uke. Der har det blitt mindre smitte de siste ukene. Nå er det ikke lenger påbudt med munnbind overalt. Og folk trenger ikke lenger vise vaksinepass for å komme inn på nattklubber og arrangementer.


Omikron kan bety slutten på pandemien i Europa. Det sier Hans Kluge. Han er Europa-direktør i Verdens helse-organisasjon (WHO). Likevel kan viruset komme tilbake mot slutten av året, sier han.


– Dette viruset har overrasket mer enn én gang, så vi må være veldig forsiktige, sier han, ifølge nyhetsbyrået NTB.


I Østerrike har de hatt noen av de strengeste korona-reglene i Europa. Reglene har vært strengest for de som ikke har tatt vaksine mot korona. Fra denne uka får uvaksinerte igjen lov til å forlate hjemmene sine uten en god grunn. Men de får likevel ikke dra på restaurant eller handle andre ting en nødvendige varer i butikken.


Samtidig har Østerrike bestemt at de vil tvinge folk til å ta korona-vaksinen. Den blir påbudt for alle over 18 år. Fra midten av mars kan uvaksinerte få store bøter, ifølge NTB. Det har gjort mange rasende. Det har vært flere demonstrasjoner mot påbudet om vaksine.


Israel var et av de første landene i verden som begynte å vaksinere folk mot korona. Nå er landet i gang med å gi fjerde dose av vaksinen til folk. Likevel har Israel nå mest smitte i hele verden. De har over 10.000 smittede per 100.000 mennesker, ifølge Johns Hopkins-universitetet.


Også Japan sliter med mye smitte på grunn av omikron. Der måtte de nylig stramme inn korona-reglene igjen. Det er første gang siden september. Blant annet må barer og restauranter stenge tidligere.


2022 kan bli året hvor korona ikke lenger er en helsekrise for verden. Det sa Tedros Adhanom Ghebreyesus forrige uke, ifølge NTB. Han er sjef for WHO. Men det er fortsatt viktig at fattige deler av verden får fart på vaksineringen. I Afrika har 85 prosent fortsatt ikke fått første dose. Det kan gjøre at vi får nye varianter av korona-viruset, advarer Ghebreyesus.

– Muligheten for en mer smittsom og mer dødelig variant er fortsatt svært reell, sier han.




Siste utgave

På forsiden nå