Verden
Finansminister Rishi Sunak har lenge vært bookmakernes favoritt til å erstatte Boris Johnson. Foto: AP / NTB

Disse kan ta hans plass

Storbritannias statsminister Boris Johnson presser fra alle kanter. Stadig flere navn dukker opp på listen over folk som kan ta hans plass.

Boris Johnson skal ha hatt flere fester ved den britiske statsminister-boligen. Mandag ble det publisert en rapport som viste at statsministeren hadde dårlig dømmekraft og var en dårlig leder.

Derfor er det mange som vil at han skal trekke seg.

Selv nekter Johnson for å ha gjort noe galt. Men nå lurer mange på hvem som kan komme til å erstatte ham.

Her er en oversikt over folk som kan ta hans plass.

Tom Tugendhat er politiker for Det konservative partiet. Han har vært kritisk til regjeringen. Han har kritisert måten landet hentet tilbake folk fra Afghanistan på.

Tugendhat er tidligere soldat, både i Afghanistan og Irak. Han har sagt at det vil være en ære om han blir statsminister.

Rishi Sunak er en annen som kan ta Johnson sin plass. Han er også favoritt til å gjøre det, ifølge selskaper som driver med tipping. Sunak ble finansminister rett etter at korona-pandemien startet.

Liz Truss har vært utenriksminister det siste året. Hun har også vært minister for kvinner og likestilling de siste tre årene. Truss blir sammenlignet med Margaret Thatcher. Under et intervju med kanalen BBC sa hun at hun støttet Johnson og ønsket at han skulle fortsette i jobben sin.

Jeremy Hunt har hatt flere roller tidligere. Han har vært kulturminister, helseminister og utenriksminister. Det var også han som tapte mot Johnson sist valg. Han har sagt at det skal mye til for å overtale han til å bli statsminister.

Penny Mordaunt har også hatt flere roller. Hun er godt likt av partiet, og støttet Hunt sist gang han kunne bli valgt som statsminister.

Helseminister Sajid Javid har mye erfaring. Han har hatt roller både for David Cameron og Theresa Mays regjering. De har begge tidligere vært statsministere.

Han har også sagt at han ønsker å være leder.

Utdanningsminister Nadhim Zahawi er siste kandidat. Han har hatt ansvar for at alle i Storbritannia får vaksiner. Den jobben har han fått mye skryt for. Han er blitt et kjent ansikt under pandemien.

---

Kort om saken

  • Boris Johnson blir hardt presset.
  • Etter at rapporten om festene ble vist, ber flere om at han må trekke seg.

---

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå