Verden

Norge vil ikke selge våpen til Ukraina

Mange land har åpnet for salg av våpen til Ukraina. Men ingen får selge norske våpen til landet. Det har Utenriksdepartementet bestemt.

Flere land har lovet å sende militært utstyr til Ukraina. Årsaken er at Ukraina gjør seg klare til det de frykter vil bli et angrep fra Russland. Både USA, Polen og Storbritannia har kommet med slike løfter. Det har også flere andre land i militær-alliansen Nato. Der er også Norge med. Men Norge sier nei. Norske regler gjør at det ikke er lov å selge eller videreselge norsk utstyr til Ukraina.

– Det er aldri blitt åpnet for salg av forsvars-utstyr fra Norge til Ukraina. Det har ikke vært noen slike salg, sier Eivind Vad Petersson til nyhetsbyrået NTB. Han er statssekretær i Utenriksdepartementet.

Tyskland har også sagt nei til å sende våpen og utstyr. De har tilbudt landet 5.000 hjelmer. Det har de fått kjeft for. Andre har gjort narr av tilbudet. Den tidligere bokseren Vitali Klitschko er nå ordfører i byen Kiev. Den er også hovedstad i Ukraina. Klitschko var alt annet enn imponert, og ville vite hva mer tyskerne kunne hjelpe med.

– Hva blir det neste? Puter?, sa han ifølge avisa New York Post.

Tyske myndigheter har også sagt nei til å la andre land i Nato selge tysk utstyr videre. Estland er med i Nato, og ønsket å selge tyske våpen videre til Ukraina. Det fikk de nei til, ifølge avisa The Wall Street Journal. Årsaken skal være at Tyskland ikke vil selge våpen til områder der det er uro og fare for krig.

Og det er frykt for krig i Ukraina. Russland har sendt mange soldater og mye utstyr til områder langs grensa til Ukraina. Flere land mener det er fare for krig. Russland har nektet for dette.

Nye bilder tatt fra satellitt viser at det er blitt mer soldater på russisk side av grensa. Kanalen Sky News har samlet flere av dem her.

Ifølge UD har Ukraina bedt Norge om mer hjelp. Også til forsvaret, men de har ikke spurt konkret om hjelp med våpen.

– Norge har meget strenge regler for salg av militært utstyr, sier Vad Petersson. Han sier det er en følge av et vedtak i Stortinget i 1959. Det gjør at Norge ikke vil selge militært utstyr til et område der det er eller kan bli krig i nær framtid. Slik er også reglene for land der det er borgerkrig. De siste årene har opprørere hatt kontroll på deler av Ukraina.

– Det er samme regler for videresalg av norsk militært utstyr., sier Vad Petersson.

Mens Tyskland sa nei, sier USA ja til å selge våpen videre til Ukraina. Estland og to andre land skal få lov til selge våpen fra USA videre. Joe Biden har også lovet å sende noen soldater som bidrag til Nato sitt forsvar i Øst-Europa. Biden er president i USA.

Storbritannia kan bidra mer, sier Boris Johnson. Han er statsminister i landet. Johnson sier de kan tilby Nato flere soldater, våpen, skip og fly. Danmark sender flere soldater til Nato sine baser i baltiske land. Det er Estland, Litauen og Latvia.

Norge har soldater i Litauen fra før. Det er ikke bedt om flere norske soldater enda, sa Odd Roger Enoksen til NTB i januar. Han er norsk forsvarsminister.

Siste utgave

På forsiden nå