Verden

Slik har noen klart å spionere på Finland

For mange er mobiltelefonen med hvor enn de går. Det gjør at den er et mål for spioner. Derfor blir også telefonen til norske diplomater sjekket ofte.

I fjor ble det kjent at et spion-program ble funnet på telefoner i store deler av verden. Og eierne av telefonene er blant noen av de personene i verden med mest makt. Programmet hadde navnet Pegasus. Det var laget av NSO Group i Israel. Nå er det også funnet i telefoner som blir brukt av diplomater fra Finland. Utenriks-departementet (UD) i Norge mener de gjør nok for å hindre slike problemer.

– Vi kan si at det er blitt funnet spion-verktøy i våre telefoner, sa Matti Parviainen før helgen. Han er sjef for sikkerhet i finsk UD. Alle som har fått programmet på telefonen har vært i andre land.

Pegasus kan blant annet skru på kamera og mikrofon. Og det kan gjøre det uten at den som eier telefonen merker det.

Folk har vært sinte på både de som laget programmet og de som har brukt det. NSO Group er bannlyst fra USA. De er også saksøkt av Apple. Selskapet nekter for at de har gjort noe galt. De mener det bare er solgt til land som bruker det for å hindre terror og lovbrudd.

Norsk UD mener de har god kontroll på telefonene til sine ansatte. De sier de har tatt hensyn til de ulike farene som er for mobiltelefoner. Norge har gjort egne tiltak mot Pegasus, forklarer Jens Christian Boysen til nyhetsbyrået NTB. Boysen er kommunikasjons-rådgiver i UD. Det har ikke vært et problem til nå, men de følger med hele tiden, sier han.

Det er ukjent hvor de finske diplomatene har vært. Det vet heller ikke norske myndigheter, sier Boysen.

Israelsk politi har denne uka sagt at de har brukt Pegasus i Israel, melder avisa Haaretz. Det har politiet nektet for før.

Avisa Calcalist har de brukt programmet siden 2013. Det skal være gjort uten at en domstol hadde gitt tillatelse til det. Men politiet har avvist å ha gjort dette.

Nå skal det bli undersøkt om Pegasus er brukt mot aktivister og andre i Israel. Det har riksadvokaten i landet bestemt.

Ifølge Amnesty International skal programmet være funnet på telefonen til 14 ulike statsledere. En av dem skal være Emmanuel Macron. Han er fransk president.

Det ble også funnet på telefonen til Jamal Khashoggi. Han ble lokket inn og drept på konsulatet til Saudi-Arabia i Tyrkia i 2018. Han var en kjent journalist kritiker av de som ledet Saudi-Arabia.

Programmet skal også ha blitt brukt mot minst 180 andre journalister. Den er også funnet på telefonen til mannen som leder opposisjonen i Polen.

Siste utgave

På forsiden nå