Verden

Ny rapport: Menn og gutter blir også utsatt for seksuelle overgrep i krig

Vi snakker ikke ofte om det, men også menn blir utsatt for seksuelle overgrep i krig og kriser. Blant annet voldtekt og tortur.

Når det oppstår konflikt eller krig blir mange kvinner og jenter utsatt for seksuell vold. Det har vi visst lenge. Nå viser en ny studie at problemet også er stort for menn og gutter.

Rapporten heter «That Never Happens Here». Det er den internasjonale Røde Kors-komiteen som viste den fram. Den tar opp vold mot menn og gutter.

– Dette er viktig kunnskap. Den kan gjøre oss bedre til å tilby hjelp til både menn, kvinner, jenter og gutter som blir mishandlet seksuelt. Vi kan også forstå de ulike problemene bedre. Det sier Alessandra Nervi til nyhetsbyrået NTB. Hun er seniorrådgiver for seksuell vold i Norges Røde Kors.

De siste 20 årene har vi mye kunnskap om overgrep mot jenter og kvinner. Men lite informasjon om gutter og menn, ifølge Nervi.

Overgrepene varierer. Fra selv å bli voldtatt av menn, kan menn også tvinges til å voldta, eller bli tvunget til å se på at andre gjør det. De kan også bli utsatt for tortur.

Røde Kors ønsker ikke å gi informasjon om hvilke land dette gjelder.

Nervi mener at det er vanskelig å leve etter å ha blitt utsatt for seksuell vold.

– For mange menn kan et overgrep føre til at de får problemer med seksuell identitet. Mange blir også sett på som homofile etter å ha blitt voldtatt, sier hun.

En gruppe som er spesielt utsatt, er homofile eller transpersoner.

25 prosent av menn svarte at de var blitt utsatt for seksuell vold. Undersøkelsen ble gjort i et ukjent land hvor det er konflikt. Et annet land svarte over halvparten at de var blitt utsatt for seksuell vold, eller sett noen andre menn blitt utsatt.

– Vi håper denne rapporten kan bidra til økt oppmerksomhet rundt denne type vold, sier Nervi.

---

Kort om saken

  • Menn og gutter blir også utsatt for seksuelle overgrep i krig. Det viser en ny rapport.
  • 25 prosent svarte på en undersøkelse at de var blitt utsatt for seksuell vold. Dette gjelder i et land hvor det er konflikt.
  • Røde Kors-komiteen og Røde Kors Norge er de som har publisert rapporten.

---

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå