Verden

Krig kan føre til at mange må flykte

Opp til to millioner personer bor langs grensa øst i Ukraina. Alle de risikerer å må flykte hvis konflikten mellom Russland og Ukraina blir verre.

– Liv og sikkerhet for millioner av mennesker i Øst-Ukraina står på spill, sier Jan Egeland. Han er generalsekretær for Flyktninghjelpen.

Han kommer med en advarsel: Om konflikten mellom Russland og Ukraina blir verre, kan det føre til at folk som bor nært grensa blir tvunget til å flykte.

Han sier vi ikke må glemme hvor mange mennesker som bor der. Hvis det blir krig, kan flere miste livet.

USA har sagt at Russland vil komme til å sende soldater over grensa. Det mener Russland feil. De mener USA provoserer fram en konflikt ved å si det.

Fra før er 850.000 personer på flukt inne i Ukraina. Tre millioner er avhengige av nødhjelp. Egeland mener at dobbelt så mange får problemer hvis det blir krig.

– Tusenvis av familier har reist seg. Disse risikerer nå å få alt ødelagt igjen, sier han.

Nå ber han begge parter av konflikten om å roe ned. Blant annet ved å ikke spre feil-informasjon. De skal heller ikke hindre at viktige tjenester blir levert. Egeland sier ikke hvilken type informasjon eller tjenester han sikter til.

Før jul flyttet Russland masse soldater til grensa til Ukraina. Det er fortsatt rundt 100.000 soldater der. USA mente dette var et tegn på at Russland ville invadere nabolandet innen kort tid. Det mener ikke russiske myndigheter.

Noen mener at Russlands president Vladimir Putin vil skremme forsvars-samarbeidet Nato. Putin ønsker ikke at Ukraina og Georgia skal bli med i Nato.

Russland vil at USA og Nato skal love at Ukraina aldri vil kunne bli Nato-medlem. USA krever at Russland trekker styrkene sine tilbake fra grensa.

Konflikten har ført til at mange land har sendt styrker til både Ukraina og land rundt. Vestlige land har også truet med å straffe Russland økonomisk.

---

Kort om saken

  • Konflikten mellom Russland og Ukraina kan skape problemer.
  • Hvis det blir krig kan nesten to millioner personer bli tvunget til å flykte.

---

Siste utgave

På forsiden nå