Verden
Bildet viser Stortinget med en løvestatue dekket av snø foran.

Norge kåret til verdens mest demokratiske land

I fjor var Norge verdens mest demokratiske land, ifølge en oversikt. Men utviklingen i verden går feil vei.

Norge var i fjor verdens mest demokratiske land. Det er ifølge den årlige oversikten til Economist Intelligence Unit.

Norge fikk førsteplass på oversikten også i 2020. Vi får beste poengsum i tre av fem kategorier.

New Zealand følger på andreplass. Landet har kommet seg opp fra fjerdeplass. Etter New Zealand følger Sverige, Finland, Island og Danmark.

To store europeiske land får kritikk i rapporten. Spania er et «demokrati med mangler», står det i rapporten. Årsaken er at domstolene i landet ikke er uavhengige nok. Det er fordi det har vært politisk krangel om nye dommere.

Storbritannia beholder er fortsatt et «fullt demokrati», ifølge rapporten. Men landet får færre poeng enn før. Årsaken er flere skandaler som har gjort tilliten til myndighetene mindre.

I fjor bodde 45,7 prosent av folk i verden i et land med demokrati. I en eller annen form. I 2020 var andelen 49,4 prosent.

Bare 6,4 prosent av folk i verden bor i land med «fullt demokrati». Det er litt færre enn året før. Da var tallet 6,8 prosent.

Over en tredel av folk i verden lever i diktatur. Dette gjelder 37,1 prosent av alle mennesker på jorden. Det er en litt flere enn i 2020. Det har blitt stadig flere autoritære stater de siste årene.

Vesten forventer at Kina skal endre seg. Men rapporten har lite tro på at det skal skje. Landet har blitt rikere. Men det har ikke blitt mer demokratisk. Tvert om har det blitt mindre fritt, ifølge rapporten. Der blir landet kalt et «autoritært regime».


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå