Verden

Støre skal snakke med Macron om Ukraina

Statsminister Jonas Gahr Støre skal møte Frankrikes president Emmanuel Macron. De to skal snakke om Ukraina-krisen.

Statsminister Jonas Gahr Støre skal møte Frankrikes president Emmanuel Macron på et toppmøte. Det skjer i Brest i Frankrike fredag. Da skal de to snakke om den spente situasjonen i Øst-Europa.

– Jeg ser fram til å møte president Macron, sier Støre.

Det er første gang han skal møte Macron som statsminister. De møtes på toppmøtet «One Ocean». Der skal også flere andre ledere for ulike land delta.

Det skjer i en tid der situasjonen mellom Vesten og Russland blir mer og mer spent. Årsaken er at Russland har sendt mange soldater til grensa mot Ukraina.

Macron har den siste uken snakket med de to landene. Han håper å gjøre situasjonen mer stabil. Mandag var han i Russlands hovedstad Moskva. Der snakket han ansikt til ansikt med Russlands president Vladimir Putin. Etterpå reiste han til Kiev i Ukraina for å snakke med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Presidenten har akkurat vært på reise i Moskva og Kiev. Og vi vil diskutere den svært alvorlige situasjonen i og rundt Ukraina. Vi har et felles sterkt ønske om at denne konflikten kan løses på fredelig vis, sier Støre. Han skal også besøke marinebasen i Brest.

Klima blir et annet viktig tema når de to lederne møtes fredag.

– Det er tette bånd mellom Frankrike og Norge. Vi vil også snakke om hvordan våre to land kan bidra til å nå klimamålene og utvikle ny, grønn industri, sier Støre.

EU har laget en stor plan for å kutte utslipp av klimagasser. Blant annet foreslår de en egen klimatoll. Det har ført til reaksjoner i Norge. Men Arbeiderpartiet har vært positive til EU sin klimaplan.

Men det skal handle mest om havet på toppmøtet i Brest. Målet er å komme fram til tiltak som kan beskytte livet i havet mot endringer i klimaet og forurensning.

Siste utgave

På forsiden nå