Verden

100 flodhester kan bli et stort problem

Det som én gang var fire flodhester, er nå blitt rundt 100. Nå må Colombia finne ut hva de skal gjøre med det som er blitt et stort problem.

I Colombia er det flere hundre flodhester. Men de hører egentlig hjemme i Afrika, på den andre siden av havet. Alle flodhestene er i slekt. De kommer fra fire dyr. Alle ble hentet til Colombia på slutten av 70-tallet.

Mannen som hentet dyrene dit, var Pablo Escobar. Han var en av de rikeste personene i verden. Pengene var tjent på salg av kokain. Flodhestene ble kjøpt og fraktet inn til landet, ulovlig.

Escobar ville ha sin egen dyrehage. Og han ville ha mange og eksotiske dyr der. Den ble bygd opp like ved huset hans, Hacienda Napoles. Men siden 1993 har dyrene fått gå rundt som de ville. For da var det ingen som eide dem lenger.

2. desember det året ble nemlig Escobar skutt av politiet. De to siste årene hadde han levd et liv i husarrest og på flukt.

Etter at Escobar døde tok den colombianske staten over hjemmet hans. Det kostet for mye å beholde alle dyrene som var der. Mange ble solgt videre. Men flodhestene klarte å rømme. De ble ville igjen. Og det er alt annet enn lett å få kontroll på dem igjen.

For dyrene kan bli så mye som 2.750 kilo. Dermed krever det mye å flytte dem. Så mens de fikk leve videre, viste det seg fort at ingen dyr kunne skade dem. Det førte til at det ble mange flere av dem.

40 av dem lever i områdene rundt Escobars hjem. En av dem har også fått et navn som den kjenner igjen. Den er blitt maskot for den nye dyrehagen på stedet. Hun heter Vanessa, ifølge kanalen BBC.

Det er bare 30 år siden mye av verdens handel med narkotika ble gjort fra Hacienda Napoles. Nå er det en fornøyelsespark der, og den får mange gjester.

Mange vil se flodhestene. Men det er også noe av problemet.

Bildet er av barn som går over en slette, omgitt av trær. Det er et skilt der det står en advarsel på spansk. Over bildet av en flodhest er det en tekst om at folk må passe seg for flodhester i området. Foto: Ivan Valencia / AP / NTB

For de kan være farlige. Ingen dyr i verden dreper flere mennesker i året, med unntak av slanger og insekter. Rundt 500 personer blir drept av dyret i Afrika, hvert eneste år.

Det skal nemlig være flere flodhester i sjøer rundt parken, enn det er i selve parken. Og det er en risiko for folk som lever ved og av elver og sjøer.

Derfor er det gjort forsøk med å kastrere dyrene. Men det er en tøff jobb. Carlos Valderrama har rykte på seg for å være den eneste veterinæren i verden som har kastrert en vill flodhest.

Han har advart om at mange i Colombia synes flodhestene ser myke og søte ut. Han har også sagt at mange er mot å kastrere dyrene.

– Det ble bestemt av politikere. Da spurte folk om det var nødvendig å kastrere dyrene. Folk mente dyrene burde få være i fred. Noen sa også at politikerne burde blitt kastrert i stedet, sa han til BBC i 2014.

Folk i lokalsamfunnet følger med på at vi bare kastrerer dyrene, og ikke noe mer. De elsker dyrene, sa Gina Serna-Trujillo til nyhetsbyrået AP i 2021. Hun er også veterinær, som har vært med på å kastrere flodhestene.

I 2022 år senere er det flere flodhester enn noen gang. Det er uklart hvor mange. Men det er anslag om mellom 80 og 120 dyr. 11 av dyrene er kastrert. 40 andre er skutt med prevensjons-midler.

Fram til februar 2022 har ingen blitt drept av flodhestene. Men i fjor angrep dyrene to ganger, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Det er også frykt for at flodhester kan presse bort dyr som er fra Colombia. Det er studier som hinter om at det blir vanskeligere for sjøkuer å leve i områdene der det er mye flodhester.

Og ifølge studier vil antallet dyr øke i et større tempo i årene framover. I løpet av ti år kan det bli fire ganger så mange av flodhestene, om ingenting blir gjort.

Sist fredag gjorde myndighetene i landet det. Flodhester er nå regnet som en fremmed art i Colombia.

De har en plan, selv om den enn så lenge er hemmelig. Men Manuel Rodriguez ber om at myndighetene gjør alt som må til for å få kontroll igjen. Han har vært miljøvern-minister i landet. Han mener det kan være behov for å jakte på, og drepe dyrene.

– Selvfølgelig vil mange være mot en slik løsning. Særlig blant de som er dyrevernere. Men hva er alternativet?, spurte han ifølge AFP.Siste utgave

På forsiden nå